Hlavní obsah

Lidský genom se podle vědců v průběhu života mění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Lidský genom se v průběhu života jedince mění podle životního prostředí, v němž se člověk pohybuje, a také podle toho, jak se stravuje. To by vysvětlovalo vznik takových závažných onemocnění, jako je rakovina v průběhu stárnutí. Vyplývá to z výzkumu zveřejněného odborným časopisem Journal of the American Medical Association.

Článek

Vědci z univerzity Johnse Hopkinse v americkém státě Maryland zjistili, že epigenetické stopy na DNA se mění v průběhu života a že rozsah těchto změn je stejný u příslušníků jedné rodiny.

Epigenetika se zabývá změnou chování genů a také tím, jak se geny mění následkem chování lidí. Sleduje mechanismus umožňující buňkám udržovat integritu genomu.

"Začínáme zjišťovat, že epigenetika je v lůně moderní medicíny, protože k epigenetickým změnám může docházet pod vlivem stravovacího režimu nebo při vystavení faktorům životního prostředí," uvedl Andrew Feinberg, profesor molekulární biologie a genetiky na lékařské fakultě univerzity Johnse Hopkinse. Podle něj by epigenetika mohla mít vliv na léčení nemocí jako jsou cukrovka, autismus nebo rakovina.

Vědci provedli analýzu vzorků DNA zhruba 600 lidí, a to nejprve z roku 1991 a poté z let 2002 až 2005. V třetině případů pak našli epigenetické změny.

Ty by mohly být i dědičné, což by vysvětlovalo, proč jsou některé rodiny více postihovány nemocemi než jiné.

Reklama

Související témata:

Související články

Vzpomeňte si, čím trpěli vaši předkové

Lékaři se při vyšetření často ptají na rodinnou anamnézu. Ta je důležitá, neboť odborné studie prokazují u stále většího počtu onemocnění vrozenou dispozici....

Vědci zmapovali genom ženy

Nizozemským vědcům se jako prvním na světě podařilo zcela zmapovat genom ženy, tedy rozkrýt všechny její geny. Oznámilo to lékařské univerzitní středisko...

Výběr článků

Načítám