Hlavní obsah

Lidé vydrží hubnout po předsevzetí patnáct dní, třetina z nich pak ještě přibere

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí si dává k Novému roku předsevzetí, že jakmile skončí bujaré oslavy Silvestra, začnou okamžitě hubnout. Jenže touhou po rychlém výsledku mnozí vsadí na drastickou dietu, v jejímž důsledku zafunguje tzv. jojo efekt a po skončení diety člověk obvykle velmi rychle získá těžce shozené kilogramy zpět. A dokonce třetina lidí naopak ještě přibere.

Foto: Profimedia.cz

Rychlé hubnutí zatěžuje organismus, navíc se mnohdy nedostavuje ani očekávaný efekt.

Článek

Ženy většinou vsázejí na bezsacharidové diety. Vyhýbají se všemu pečivu a bílé mouce, ale tento jídelníček vyžaduje velmi přísnou kontrolu zdravotníka a pečlivé plánování všech potřebných živin. Sacharidy totiž tvoří většinovou část skladby lidského jídelníčku a pro tělo představuje vyřazení sacharidů velkou zátěž.

„Je dost znepokojující, že obrovské množství žen se nutí do rychlého hubnutí nadváhy, a pak musejí čelit dvěma věcem, jednak negativním psychickým stavům, když dietu nevydrží, a také možným zdravotním komplikacím a jojo efektu. Klíčem k zdravému životnímu stylu určitě není extrémní dieta,“ tvrdí olympijská cyklistka Victoria Pendletonová, jež je sama odpůrkyní nepromyšlených a drastických diet.

Hubnutí je potřeba naplánovat jako dlouhodobý proces zahrnující trvalou změnu životního stylu, kdy člověk jí zdravě, ale pro tělo dostatečně a kalorie pálí pravidelným pohybem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám