Hlavní obsah

Lidé se zubní náhradou o své zuby špatně pečují

Problém vypadávání zubů je celopopulační, nicméně Česká republika patří v měřítkách střední a východní Evropy mezi země s nejvyšším výskytem zubních náhrad ve věkové skupině občanů nad 55 let. Bohužel většina z nich se o svůj náhradní chrup špatně stará a často si tak způsobují nemalé potíže.

Článek

Špatnou péčí o svůj náhradní chrup si důchodci koledují především o společenské faux pas spojené se zápachem z úst. Nedostatečnou hygienou zubní náhrady může docházet k množení mikroorganismů a vzniku plísní, díky kterým nejen vzniká nepříjemný zápach z úst, ale také některá onemocnění jako kandidóza, lokální záněty sliznice, pálení jazyka atd.

Velkým omylem všech lidí s umělými zuby je pak tvrzení, že nepotřebují pravidelné kontroly u stomatolga.

"Tělo se v průběhu času mění a držení zubní náhrady ovlivňuje i např. váha člověka. Často to tedy dopadá tak, že komu náhrada špatně drží, odloží ji úplně. Avšak nezatěžování ústní dutiny kousáním vede k úbytku kosti a kritickým vyústěním může být situace, kdy stomatolog nemá na čem novou zubní náhradu uchytit," vysvětluje brand manager firmy GSK Ctirad Capůrka.

Zubní náhrada by se měla čistit denně

Správná hygiena předně prodlužuje životnost umělého chrupu a zpříjemňuje jeho používání. Kromě pravidelného čištění ústní dutiny, na kterou jsme byli zvyklí, je proto nutné začít pravidelně a správným způsobem čistit i snímatelnou zubní náhradu.

Podle průzkumu žije u nás až 40 procent lidí nad 55 let/celkem až 1 160 000 lidí/, jež mají některou z forem zubních náhrad. Bohužel Češi stále ještě nejsou zvyklý se o svůj náhradní chrup dostatečně starat. Fixační přípravky na zubní náhrady používá pouhých 19 % a čistící tablety dokonce 18 % pacientů, ačkoli například v Německu jsou tyto výrobky díky své účelnosti zcela běžné - tablety používá dokonce 63 % pacientů.

Jak by takové čistění mělo probíhat?

Před umístěním náhrady do úst pročistěte dásně a jazyk měkkým zubním kartáčkem. Po každém jídle si vypláchnětee ústa vlažnou vodou. A nezapomeňte ani na standardní čištění zbylých vlastních zubů pomocí pasty a zubního kartáčku.

Zubní náhradu je vhodné čistit minimálně jednou denně, a to nejlépe večer. Zprvu je nutné odstranit viditelné nečistoty a zbytky jídla, a to nejčastěji za pomoci proudu vody a měkkého zubního kartáčku. Poté je ještě vhodné náhradu ponořit do roztoku z tzv. čistících tablet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám