Hlavní obsah

Lidé nenosí kvůli parádě v mrazech čepice

– PLZEŇ

Ani mrazy hluboko pod nulou nedonutí řadu žen i mužů, aby nosili čepice. Nejčastějším argumentem je, že jim pokrývka hlavy nesluší. Také prý mají slehlé či rozčepýřené vlasy poté, co čepici sundají z hlavy. Lékaři jim to ale neschvalují. Varují před nachlazením, či dokonce omrzlinami.

Článek

"V tomto případě by měla jít paráda stranou. Pokud lidé nechtějí mít na hlavě čepici, rozhodně by měli nosit alespoň čelenku. Ta jim ochrání před mrazem čelo a uši. Mohou si také namazat mastným krémem nos, líce a uši," řekla plzeňská praktická lékařka Božena Križanová.

Upozorňuje, že lidem jinak hrozí rýma, záněty čelních a nosních dutin, bolesti hlavy, celkové prochladnutí, omrzliny uší. Doporučuje nosit v každém případě rukavice, teplé ponožky a boty s vysokou podrážkou.

Na horách to bez čepice nejde

Mnoho lidí mrazy podceňuje. Na ulicích je vidět řadu lidí bez pokrývky hlavy, i když je venku 15 pod nulou. Nejsou to jen mladé, dlouhovlasé dívky, ale i ženy středního věku s načesanými účesy.

"Čepici nenosím, protože v ní vypadám hrozně. A když ji sundám, mám uplácané vlasy. Účes, který jsem si složitě ráno vytvářela, je pryč. Když je velká zima, tak si dám čelenku. Vlasy nejsou potom tak slehlé," řekla padesátnice Hana Neubauerová. Výjimku dělá jedině na horách při lyžování, tam to prý bez čepice nejde.

Mladíci čepice také moc nenosí, stejně tak o generaci starší muži. "Čepici ani čelenku nikdy nenosím, vypadám v tom příšerně. A co teprve, když je sundám. Jsem otužilý a musím něco vydržet," uvedl sedmatřicetiletý Richard Beneš.

Starší lidé v mrazech nevycházejí

Snad jenom starší lidé si svého zdraví váží. Jsou pořádně oblečeni a obuti, na hlavách mají různé čepice, klobouky či beranice. "Už nejsem žádný mladík, a tak neriskuji. Mám pořádně teplou beranici. A když je takový mráz jako teď, tak radši vůbec nikam nejdu," uvedl sedmdesátiletý důchodce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám