Hlavní obsah

Lidé nad 50 let budou zváni k vyšetření tlustého střeva jmenovitě

Právo, Stáňa Seďová

Hrůzné prvenství Česka na pyramidě největšího počtu postižených karcinomem tlustého střeva donutilo české lékaře přitvrdit. Ročně přibývá osm tisíc diagnostikovaných, kteří se báli vyšetření. Nyní budou praktičtí lékaři obesílat lidi nad 50 let jmenovitou pozvánkou do ordinace.

Foto: Profimedia.cz

Strach z kolonoskopického vyšetření je velmi častou příčinou toho, že lidé hledají lékařskou pomoc, až když je pozdě.

Článek

Za to, že Češi patří k evropským rekordmanům, může podle odborníků náš způsob stravování. Nejrizikovější skupinou jsou lidé nad 50 let, ti tvoří 75 procent pacientů. U těch už je na zahájení konzumace zdravé stravy pozdě.

„Češi nad padesát let už mají svoje odsmaženo a odgrilováno, takže u nich už to primární prevence, tedy zdravé stravovací návyky, nezachrání. Mladí by se měli vyhnout přepáleným tukům, jíst hodně zeleniny a vyhýbat se dennímu pití piva. Rizikoví pacienti, tedy ti nad 50 let, by měli navštívit praktického lékaře a nechat se testovat na okultní krvácení,“ naléhá Radan Keil, šéf interní kliniky FN Motol.

Kolonoskopie nemusí být nutná

Strach z kolonoskopického vyšetření je velmi častou příčinou toho, že lidé hledají lékařskou pomoc, až když je pozdě. Z diagnostikovaných pacientů, kterých je 75 na 100 000 lidí, jich umírá 55. Přitom k nepopulární kolonoskopii prováděné endoskopem v tlustém střevě nemusí dojít. A když už by bylo zvláště pro ženy, pro něž je vyšetření kvůli gynekologickým anamnézám bolestivější, nesnesitelné, lékař od něj upustí a provede ho v celkové anestezii.

Protože čísla nemocných rakovinou tlustého střeva už od 50. let stále stoupají, a ne a ne se zastavit, rozjíždějí lékaři společně s pojišťovnou cílené zvaní k vyšetření. Lidem nad 50 let do konce tohoto roku začnou chodit pozvánky k návštěvě praktického lékaře, který je otestuje na okultní krvácení.

Reklama

Související témata:

Související články

Deset tipů proti rakovině

Nejen pro ty, kteří se bojí onkologických nemocí, ale pro všechny, kteří chtějí žít zdravě, přinášíme návod. Deset tipů na účinnou prevenci nám poskytl lektor...

Výběr článků

Načítám