Lidé v jídle rozeznávají pět chutí – slanou, sladkou, kyselou, hořkou a umami neboli silnou chuť bílkovin. Ovšem podle týmu australských a novozélandských vědců existuje ještě chuť šestá – pro vnímání tuku. A kdo ji má silně vyvinutou, bývá štíhlý. Protože se nerad tučnými jídly přejídá.
Článek
„Naše studie dokazuje, že má člověk skutečně šest chutí,“ tvrdí doktor Russell Keast z australské Deakin University.
Pro vnímání tuku, lépe řečeno mastných kyselin v potravě, mají lidé podle Keasta různě citlivý práh. A čím je vnímání tuků v potravě jemnější a práh vyšší, tím se člověk přemaštěným pokrmům více vyhýbá a bývá štíhlejší.
Studie z Austrálie a Nového Zélandu prokázala, že lidé mající nižší či normální BMI a tedy štíhlou či normální postavu vnímají tučnost velmi citlivě. Naopak lidé s nízkou citlivostí vůči vnímání tučné chuti mívají vyšší BMI a častěji trpí obezitou.
Zdá se nepochopitelné, proč někteří lidé jí často a hubnou a jiní se naopak trápí hladem a kilogramy jim přibývají. Nemusí to být vždy vrozenými dispozicemi,...
Obezitolog a přednosta III. interní kliniky všeobecné Fakultní nemocnice v Praze Prof. Štěpán Svačina radí, kdy je nejvhodnější začít s redukcí váhy. V zimě se...
Jak zjistit, zda má člověk váhu, jakou má mít, nebo už má nadváhu? Rychlých pomůcek je hodně. Například podle Brocova vzorce by měl člověk vážit tolik...