Hlavní obsah

Léky jako ibuprofen mohou způsobovat srdeční potíže, varuje studie

Londýn

Běžné léky proti bolesti - ibuprofen a diclofenac - mohou mírně zvýšit riziko srdečních potíží, pokud jsou dlouhodobě užívány ve vysokých dávkách. Podle odborného časopisu The Lancet je nebezpečí větší u kuřáků a obézních lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O rizicích tohoto druhu se tušilo již dříve, ale potvrdil to teprve až nyní zevrubný výzkum provedený výzkumníky Oxfordské univerzity, kteří zkoumali údaje u více než 353 000 pacientů.

Zjistili, že při vyšších denních dávkách předepsaných léků (150 miligramech diclofenacu a 2400 miligramech ibuprofenu) stoupl počet infarktů o tři k jednomu tisíci pacientů (z původních osmi na 11). O čtyři také narostlo množství jiných srdečních selhání a o několik krvácení do žaludku. Rovněž stoupl také o jednu tisícinu celkový počet úmrtí pacientů.

Podle vedoucího výzkumníků Colina Baigenta se může zdát, že jde o relativně nízké číslo, ale pacienti by měli být s těmito riziky seznámeni a sami se rozhodnout, jak dál postupovat.

Baigent dodal, že žádné obavy nemusejí mít osoby, které léky berou příležitostně, například tři za sebou pro zažehnání bolesti hlavy. Naopak u lidí už tak náchylných k srdečním či žaludečním potížím, tedy kuřáků a osob s velkým množstvím cholesterolu a s vysokým tlakem, je nebezpečí markantnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám