Hlavní obsah

Lékaři v ČR poprvé transplantovali současně játra, ledviny a srdce

BRNO

Výjimečnou operaci - transplantaci srdce, jater a ledvin současně jednomu příjemci provedli v úterý brněnští lékaři. Jedná se o první operaci tohoto typu v České republice a zřejmě i v celé Evropě.

Článek

Osmihodinový zákrok uskutečnily tři operační týmy chirurgů vedené kardiologem Janem Černým z Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie. Operovaly dvaapadesátiletého muže, který trpěl závažným srdečním onemocněním a selháváním jater. Současně měl nedostatečně funkční ledviny. Jiné možnosti léčby již nepřicházely v úvahu.

"Pokud by byla provedena transplantace jen jednoho orgánu - ať srdce, nebo jater - nastalo by po operaci selhání druhého orgánu a zcela určitě i ledvin," vysvětlil chirurg. Navíc při postupné transplantaci orgánů od několika dárců by mohl pacient mít mnohem větší problémy s reakcí těla na cizí orgány.

Operační tým se proto rozhodl pro velmi ojedinělý postup, který byl pro záchranu pacienta jediným řešením. Jde o raritní operaci, jaké se provádějí jen na špičkových transplantačních pracovištích ve světě, například v americkém Chicagu, doplnil.

Podle lékařů je současný stav pacienta dobrý. "Je při vědomí, komunikuje a funkce všech tří transplantovaných orgánů jsou normální," upřesnil Černý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám