Hlavní obsah

Lékaři mohou kuřákům odmítnout předepsat lázeňský pobyt

Novinky, ema

Následek nezdravého životního stylu, kouření, genetický předpoklad, stres. I to může stát za vznikem žaludečních vředů. Od tohoto bolestivého a nepříjemného onemocnění, které během života postihne jednoho člověka z deseti, mohou pomoci lázně. Ty díky odpočinku, dietě a relaxaci pomohou zacelit defekty vředy způsobené.

Foto: Profimedia.cz

Kouření může být překážkou v případě, že potřebujete předepsat léčebně rehabilitační pobyt v lázních.

Článek

Pokud uvažujete o tom, že byste svého lékaře požádali o předepsání léčby vředů v lázních, avšak jste příležitostný nebo silný kuřák, může se stát, že vám odmítne doporučení vystavit.

Proč tomu tak je, vysvětluje Oldřich Tichý, tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

„Kouření je v tomto případě kontraindikací lázeňské léčby, tedy důvodem, proč ji člověk nemůže absolvovat. Pokud tedy lékař nepředepíše kuřákovi lázně na léčbu žaludečních vředů, postupuje zcela správně. Z odborného i medicínského pohledu.“

Pravidla pro lázeňskou léčbu jsou stanovena zákonem

Pravidla pro poskytování lázeňské péče jsou totiž určena zákonem o veřejném zdravotním pojištění. Ten stanovuje nemoci, u kterých je možné lázeňskou péči poskytnout, jaké jsou indikace a způsoby léčby, délka i četnost, ale i možnost prodloužení lázeňského pobytu.

Žaludeční vředy spadají do skupiny nemocí trávicího ústrojí, ve vyhlášce ministerstva zdravotnictví je však uvedeno, že „závislost na nikotinu je kontraindikací pro lázeňskou péči u některých chorob ze skupiny nemocí trávicího ústrojí“. Stejně je to i u dalších onemocnění, například u pacientů po operaci žaludku, střev či jícnu.

Děti závislé na nikotinu lázně nedostanou

„Závislost na nikotinu je ale rovněž kontraindikací lázeňské léčebně rehabilitační péče u všech nemocí oběhového ústrojí, u nemocí z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí (včetně diabetu) a u nemocí dýchacího ústrojí,“ upozorňuje Oldřich Tichý.

U dětí a dospívajících je závislost na nikotinu dokonce kontraindikací lázeňské léčby jako takové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám