Hlavní obsah

Lék z rajčat by mohl zachraňovat tisíce životů

Liverpool

Desítky tisíc životů by měl pomoci zachraňovat nový lék z rajčat. Pomáhá totiž proti zanášení tepen. Aternon je založen na zjištění, že lidé, kteří jedí hodně zeleniny a zvláště rajčat, trpí méně trpí srdečními chorobami a mrtvicí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rajčata jsou možná nedoceněným bohatstvím.

Článek

Nový lék obsahuje lykopen, látku, která se vyskytuje ve slupkách zralých rajčat. Ukázalo se totiž, že právě lykopen je schopen odstranit z krve takřka všechny škodlivé druhy tuků již během osmi týdnů.

Teď byly jeho účinky klinicky testovány, aby se zjistilo, zda může pomoci nejen při prevenci, ale i v léčbě srdečních chorob.

Každá pilulka nového léku Aterononu obsahuje tolik lykopenu, jako tři kila zralých rajčat. Nový lék vyvinula společnost při Cambridgeské univerzitě, Cambridge Theranostics, Ltd.

"Velmi nám záleží na tom, aby lékaři brali účinky tohoto léku vážně a nepovažovali ho jen za další doplněk stravy," řekl manažer společnosti Cambridge Theranostics Gunter Schmidt.

Roční test, při němž se budou sledovat účinky léku na dvou stovkách pacientů se srdeční chorobou, by měl již zanedlouho proběhnout na Harvardské univerzitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám