Hlavní obsah

Látka obsažená v konopí zabraňuje ucpávání cév

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Látkou obsaženou v indickém konopí, z něhož se vyrábí hašiš, lze předcházet arterioskleróze a použít ji tedy v boji proti nejčastější příčině úmrtí ve vyspělých zemích. Vyplývá to ze švýcarské studie, při níž byly účinky této látky zkoušeny na myších. Výsledky studie byly zveřejněny v nejnovějším čísle britského vědeckého časopisu Nature.

Článek

Tetrahydrocannabinol (THC), který je možno získat z konopí, se projevil jako účinný prostředek proti ucpávání cév, což je nejčastější příčina chorob srdce a záchvatů mrtvice.

Při studii, která byla prováděna pod vedením Françoise Macha z univerzitní kliniky v Ženevě, přimíchávali vědci malá množství THC do krmiva laboratorních myší. U těch byly předtím vyvolány změny dědičného základu, které je učinily obzvláště náchylnými k arterioskleróze.

THC se ukládal na receptorech CB2 imunitních buněk, to znamená na místech, která jsou velmi citlivá právě na tuto látku. Ta po svém usazení na receptorech blokuje rozvoj zánětů, k nimž dochází při arterioskleróze. Tyto záněty se podílejí na postupném ucpávání cév.

Také u laboratorních myší se zjistily vysoké hodnoty krevního tuku, avšak dávky THC rozvoj arteriosklerózy zpomalovaly. Podle amerického experta Michaela Rotha ovšem ze švýcarské studie nelze vyvozovat, že kouřením hašiše je možné předcházet arterioskleróze. Na jedné straně kouření hašiše zhoršuje zásobování plic a srdce kyslíkem. Na druhé straně THC působí také na receptor CB1, čímž zvyšuje puls a krevní tlak. A to jsou zase rizikové faktory zvyšující nebezpečí infarktů a mrtvice.

Lékaři dosud při léčbě arteriosklerózy sázejí především na snížení hladiny cholesterinu a na snížení krevního tlaku.

Reklama

Výběr článků

Načítám