Hlavní obsah

Kybernetický nůž nabízí naději onkologickým pacientům v Česku

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Některým onkologickým pacientům v Česku i střední Evropě svitla naděje na pokrok v léčbě jejich onemocnění. Ve Fakultní nemocnici v Ostravě (FNO) finišují zkoušky unikátního kybernetického nože zvaného CyberKnife, jenž má širší použití než Gama nůž a v klinickém provozu by měl být od července 2010.

Článek

Oproti Gama noži se CyberKnife nespecializuje pouze na oblast mozku, ale léčí nádory i v jiných oblastech těla. Jak tvrdí tvůrci přístroje, neinvazivní léčba pomocí kybernetického nože je rychlejší, účinnější, bezbolestná a nemá závažné vedlejší účinky. Zároveň nevyžaduje fixační rámy ke stabilizaci pacienta, jenž ani nemusí zadržovat dech, a není u něj třeba přistupovat k anestezii.

Jak CyberKnife funguje
"CyberKnife ozařuje s deseti až třicetkrát větší přesností než jiné lineární urychlovače, takže dokáže podpořit naše schopnosti a možnosti jak v oblasti neuroonkologie, tak i mimo oblast mozkové tkáně. CyberKnife je pomocí robotického ramene schopen vysílat svazek velmi tenkých paprsků z téměř každé pozice a ozařované místo i robotické rameno jsou nepřetržitě monitorovány a kontrolovány počítačem.
Systém umí kontrolovat pozici nádoru během ozařování, takže reaguje na sebemenší pacientovy pohyby tak, aby nedošlo k poškození zdravé tkáně a záření bylo zacíleno pouze na nádor. Jeho sofistikovaný software sleduje pohyblivý cíl nádoru například v plících nebo játrech a dokáže směr ozařování tomuto pohybu přizpůsobit s přesností na dva milimetry. To doposud nebylo možné, i u nehybných cílů jsme zatím pracovali s přesností na tři milimetry,“ MUDr. David Feltl, přednosta Onkologické kliniky FNO.

Komplexní onkologické centrum Fakultní nemocnice Ostrava prošlo rozsáhlou rekonstrukcí v hodnotě přes 600 miliónů Kč, dvě stě miliónů korun z této částky představovalo pořízení CyberKnifu.

"Šlo o strategickou investici ministerstva zdravotnictví, jež směřuje ke zdokonalení a prohloubení systematické radiochirurgické péče v oblasti onkologie v rámci republiky. Gama nůž v Praze, kybernetický nůž v Ostravě,“ objasnil ředitel FNO, MUDr. Svatopluk Němeček.

Všem zájemcům o zákrok pomocí CyberKnifu se pokusím na jejich písemné žádosti odpovědět. Zároveň zaručuji, že léčba bude hrazena pojišťovnami.
MUDr. David Feltl

Podrobnosti o financování nákupu kybernetického nože i to, kolik léčba bude stát a jak na se ní bude účastnit samotný pacient, doplnil MUDr. David Feltl: "Samotný nákup zainvestovalo Ministerstvo zdravotnictví ČR pomocí strategické investice. V současnosti jednáme s nejhlavnějšími zdravotními pojišťovnami i například Revírní bratrskou pokladnou či Českou průmyslovou pojišťovnou. Cena výkonu se zatím kalkuluje. Důležitý je fakt a příslib pacientům, že pojišťovny zákrok kybernetickým nožem budou hradit."

Použití u nádorů malých velikostí i počtem

Na dotaz Novinek, na které typy nádorů se dá kybernetický nůž použít, MUDr. David Feltl odpověděl: "CyberKnife můžeme použít na malé nádory blízko kritických struktur, musí být malé velikostí i malé počtem. Ale zdůrazňuji, nedávám naději všem pacientům, CyberKnife se dá použít na některé nádory plic, jater, prostaty nebo páteře. Umožní ozařovat oblast mozku a míchy, maximálně tří metastáz i recidivujících nádorů. Limit je zhruba do pěti centimetrů velikosti nádoru."

Zároveň MUDr. Feltl slíbil, že všem pacientům na jejich dotazy a žádosti odpoví: "Zatím jsem odpověděl na všechny e-mailové dopisy pacientů a slibuji, že pokud mi na adresu Fakultní nemocnice v Ostravě napíšou, všem odpovím a domluvíme se na možnostech použití CyberKnifu. Na konci května budou spuštěny stránky cyberknife.fno.cz, na nichž bude také konkrétní seznam aplikací CyberKnifu."

Zákrok je ambulantní, trvá dva až deset dnů

Kybernetický nůž je obrovským přínosem pro pacienty z celé republiky i sousedních zemí, jež podobný přístroj zatím nemají k dispozici. Pokud jde o komfort pacientů, léčba pomocí CyberKnifu probíhá ambulantně.

Na rozdíl od radioterapie, která probíhá ve frakcích a trvá šest až osm týdnů, CyberKnife umožňuje takzvanou radiochirurgii. To znamená, že pracuje jednorázově nebo v několika málo aplikacích. Místo osmi a půl týdne bude pacient léčen dva až deset dnů se stejným výsledkem, nižší toxicitou a ve srovnání s léčbou cytostatickou nebo biologickou i levněji.

CyberKnife pojme 600 nových pacientů ročně

"Co se týče dotazu, kolik pacientů denně přístroj pojme, záleží na době ozařování. Některé ozařovací časy jsou několik minut, někdy desítek, ale některá ozařování trvají až tři hodiny. Denně tedy pojmeme pět až šest pacientů, ročně by se mělo jednat o šest set nových pacientů. Náš tým bude pracovat ve dvou směnách, abychom CyberKnife maximálně využili," objasnil kapacitu přístroje MUDr. Feltl.

Novinky zajímalo, jak se vyškolil zdravotnický personál, jenž bude CyberKnife obsluhovat. "První školení týmu probíhalo v sídle dodavatele CyberKnifu ve Spojených státech, jehož se zúčastnilo pět našich pracovníků.

Vynálezce kybernetického nože John Rodenbeck Adler, profesor neurochirurgie na Stanfordské univerzitě v kalinfornském Palo Altu,

se narodil v roce 1954 v americkém státě New York.

Roku 1980 absolvoval medicínu na Harvardu, v letech 1980-87 se školil jako neurochirurg v Massachusetts General Hospital v Bostonu.

V té době absolvoval školení v radiochirugii na Karolinska Institute ve Stockholmu, kde pracoval s vynálezcem Gama nože Larsem Leksellem.

Inspirován Gama nožem přišel na myšlenku jeho zdokonalení a rozšíření na celé tělo. To byl moment zrodu CyberKnifu.

V roce 1991 založil firmu Accuray, která vyrabí CyberKnife. V letech 1999-2002 byl jejím generalním ředitelem.

Je držitelem devíti patentů v radiochirurgii a autorem více nez 180 publikací v oboru.

V současné době provádí výzkum léčby pomocí CyberKnifu u funkčních poruch mozku, jako je epilepsie nebo deprese.

V neděli 23. května John R. Adler přiletí do Česka. Hlavním důvodem jeho cesty bude návštěva Fakultní nemocnice v Ostravě, jediném místě ve střední Evropě, kde je CyberKnife umístěn.

Onkologické centrum FNO

patří ve střední Evropě ke špičce v oboru a garantuje pacientům širokého okolí nejmodernější léčbu podle světových standardů. Kromě toho je součástí sítě třinácti specializovaných onkologických center v České republice a největším onkologickým pracovištěm v Moravskoslezském kraji.

Centrum má k dispozici nejmodernější techniku, mimojiné dva lineární urychlovače s vysokoenergetickými fotony a urychlenými elektrony, virtuální simulátor, brachyterapii s vysokým dávkovým příkonem, a týmy špičkových odborníků.

Druhá fáze proběhla ve Francii a na třetí, poslední část školení již Američané přiletí do Fakultní nemocnice v Ostravě, aby pracovníky doškolili na místě, vystavili certifikáty, a vlastně už se jen doladily technické detaily," pochválil MUDr. Feltl dodavatelskou firmu Accuray s tím, že není obvyklé, aby kolem zapojení nového přístroje do provozu probíhal současně tak precizní servis.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám