Hlavní obsah

Kuřáci trpí depresemi mnohem častěji, než nekuřáci

Novinky, Famous
PAMPLONA

„Musím si zapálit, abych se uklidnil,“ prohlašuje často nejeden milovník tabáku. Jenže podle týmu španělských a amerických odborníků jim to moc nepomáhá. Kuřáci totiž prý trpí depresemi častěji než ti, kteří si nikdy ani nepotáhli.

Článek

Odborníci z univerzit ve španělské provincii Navarra a v Las Palmas na Kanárských ostrovech a z Harvardské univerzity v americkém Massachusetts zjistili, že mezi užíváním tabáku a depresemi existuje souvislost. Kuřáci totiž trpí tímto neblahým psychickým stavem až o 41 procent častěji než nekuřáci.

„Během období, kdy jsme data získávali, bylo 190 kuřáků, kteří předtím depresemi netrpěli, později lékařem diagnostikováno právě s těmito problémy,“ uvedl profesor Miguel Angel Martinez-Gonzalez. „Dalších pětašedesát kuřáků užívalo pravidelně antidepresiva,“ dodal s tím, že jeho tým sledoval téměř devět tisíc lidí.

Studie posuzovala také další faktory jako genetické dispozice a vlivy prostředí, které „zvyšují pravděpodobnost, že se kuřácká závislost udržuje a že uživatel bude trpět depresí jako nezávislým problémem.“

Vedle toho pak vědci zjistili, že zvýšená spotřeba cigaret přímo souvisela se snížením fyzické aktivity kuřáků ve volném čase. Nedostatek pohybu je přitom jedním z rizikových faktorů vzniku deprese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám