Hlavní obsah

Kulinářské tipy, které udělají z vaření zdravější záležitost

Novinky, bok

Jídlo je důležitou složkou, bez které bychom dlouho nepřežili. Pokud nemáme žádná zdravotní omezení, nikdo nám nebude nutit, co máme jíst, je to čistě na nás. Je ale prokázané, že zdravější a méně tučné pokrmy více prospívají našemu organismu. Ukážeme vám, že zdravé vaření není nic složitého.

Foto: Profimedia.cz

Jablečné pyré je vhodné nejen pro malé děti. Bohatě se dá využít i při běžném vaření.

Článek

Abyste zvládli vařit či péct zdravěji, nemusíte být vyučený kuchař profesionál. Jednoduše stačí, když své běžně užívané ingredience vyměníte za zdravější varianty, a výsledek bude hned znatelný, uvádí server Healthland.

Jablečné pyré 

Jablečná dřeň, nebo chcete-li pyré, je podle odborníků na zdravou výživu nejlepším přítelem kuchařů. Dá se v některých receptech využít jako náhražka oleje, másla a především cukru. S omezením dávek másla do pečených receptů výrazně snížíte množství přijímaných nasycených tuků.

Netučný řecký jogurt místo majonézy nebo zakysané smetany 

Výhodou řeckého jogurtu je mnohem menší počet kalorií, než najdete v majonézách nebo smetanách, navíc nabízí velmi podobnou konzistenci. Pokud vám obyčejný jogurt jako náhražka nebude stačit, můžete pokrm dle potřeby dochutit kořením, i tak ale stále budete mít zdravější variantu s nižším obsahem tuku.

Rozmixované avokádo

Rozmixovaná dužina avokáda může směle nahradit při pečení máslo. Avokádo se dá využívat také do pomazánek, salátů či zákusků. Pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu a navíc je dobrou prevencí proti srdečním problémům.

Banány místo cukru či másla 

Nakrájené banány poslouží jako chutný přídavek například do müsli nebo jogurtu, jejich využití tím ale rozhodně nekončí. Dobře poslouží i jako lepší varianta másla či cukru. Jen je při jejich použití třeba dbát na to, abyste trochu snížili množství stanovených tekutých složek v receptu. Jen tak dosáhnete požadované konzistence.

Ořechy

Nesolené nasekané ořechy poslouží skvěle jako náhražka krutonů v salátu, nebo také jako přídavek do bílého jogurtu. Pro naše srdce jsou nejpříznivější vlašské ořechy a mandle. I s nimi se to ale nemá přehánět, malá hrstka jen tak pro chuť postačí.

Vločky místo strouhanky 

Máte rádi obalované a smažené kuře, případně obalované řízky? Pokud vám nevadí trošku experimentovat, zkuste místo standardní strouhanky obalovat ve směsi ovesných vloček a trošky koření. Vločky jsou bohaté na vlákninu, navíc obsahují vitamín B či železo.

Foto: Profimedia.cz

Zdravejší variantou strouhanky při obalování jsou ovesné vločky.

Sodovka místo toniku

Tonik sám o sobě je bohatý na cukr, a pokud se přidá ještě do míchaných koktejlů, je z toho rázem kalorická bomba. Jestli se nechcete svých oblíbených ovocných drinků vzdát, zkuste alespoň nahradit tonik sodovkou. Výrazně tím snížíte příjem cukru.

Celozrnná pšeničná mouka 

Bílá mouka je nejen v našich končinách hojně využívaná, rozhodně se ale nejedná o nejzdravější variantu. Zkuste používat celozrnnou pšeničnou mouku. Pokud je to pro vás nepředstavitelné, zvolte kompromis a promíchejte stanovenou dávku půl na půl.

Brambory

Máme tu i jeden tip pro milovníky polévek. Nejste-li jen zastáncem klasických vývarů, ale libujete si i v zahušťovaných polévkách, zkuste například smetanu nahradit rozmixovaným bramborem.

Snížíte tím množství přijímaných tuků, navíc budete mít lepší ochranu před vysokým tlakem či mrtvicí.

Reklama

Související témata:

Související články

Obezita nemusí vždy nutně znamenat zlo

Nová studie publikovaná v časopise European Heart Journal, kterou provedli američtí a evropští vědci, upozorňuje na fakt, že obezita nemusí vždy nutně znamenat...

Výběr článků

Načítám