Hlavní obsah

Krvácením dásní začíná vypadávání zubů

Právo, Karolina Zarzycká

Krvácející dásně při čištění zubů nejsou způsobeny příliš drsnými pohyby kartáčku, jak si většina lidí myslí. Jsou prvním projevem zánětu dásní, který představuje pro zdraví zubů velké riziko. Neléčený zánět dásní je nejčastější příčinou vypadávání zubů.

Foto: Profimedia.cz

Čistění zubů není radno podceňovat.

Článek

Krvácením dásní trpí až 90 procent dospělé populace. Dáseň postižená zánětem je křehká, oteklá a velmi snadno se poraní. Zánět způsobuje bělavý povlak na zubech, zvaný zubní plak a obsahující obrovské množství mikroorganismů.

Plak se hromadí u zubních krčků

Zubní plak se tvoří prakticky neustále a hromadí se zejména v okolí krčků zubů – tam, kde se stýká měkká zranitelná dáseň s tvrdou sklovinou zubu. Pokud není zubní plak pravidelně odstraňován, začínají v něm bujet škodlivé bakterie.

Dáseň nezvládne odolávat takovému náporu, otéká, zarudne a začíná krvácet při sebemenším podráždění, později i samovolně.

Zánět může přes dáseň pronikat ještě hlouběji do zubního lůžka, kde je schopen zničit jemné vazivo ukotvující zuby v čelisti a nakonec dokonce i samotnou kost.

Pak už se jedná o parodontózu, která mnohdy končívá vypadnutím i jinak zdravých zubů. Bohužel se toto onemocnění u nás vyskytuje stále častěji. A přitom stačí tak málo, pravidelně a správně si čistit zuby a nezanedbávat návštěvy u stomatologa.

Účinně předejít parodontóze můžeme tedy jedině díky správnému a pravidelnému čištění zubů,
prof. Zdeněk Broukal z Výzkumného ústavu stomatologického 1. lékařské fakulty UK Praha.

Zuby bychom si měli čistit alespoň dvakrát denně měkkým zubním kartáčkem po dobu nejméně tří minut. Neméně důležitou věcí je správný výběr zubní pasty. I když se to nezdá, i zubní pasta může obsahovat účinné látky, tak jako léčiva.

„Většina lidí výběr zubní pasty podceňuje, což je chyba. V dnešní době jsou na trhu k dostání tzv. terapeutické zubní pasty, které pomáhají proti zánětu dásní preventivně a zároveň bojují i proti jeho prvním příznakům. Včasná prevence správnou terapeutickou zubní pastou pomůže zánět dásní i jeho projevy eliminovat,“ upozornil profesor Zdeněk Broukal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám