Hlavní obsah

Kromě zubů by se měl čistit i povlak na jazyku

PRAHA

Pokud si čistíte správně zuby a i přes to se vám občas objeví nějaký ten kaz, je možné, že je způsoben bakteriemi z jazyka. Na něm se totiž usazuje ten samý povlak, který odstraňujeme kartáčkem ze zubů. Povlak je důkazem přítomnosti toxinů a také nejčastější příčinou zápachu z úst. Lidé by si proto kromě zubů měli pravidelně čistit i jazyk, řekla prezidentka Asociace dentálních hygienistek Lucie Ovčiniková.

Článek

Čištění jazyka je podle ní známo jako součást osobní hygieny již několik tisíc let. Například ajurvéda je doporučovala před 5000 lety. Lidé by podle odbornice měli vědět, že když jedí sladkosti, dostává se cukr do chuťových pohárků na jazyku. Pokud si ho nevyčistí, cukr se ještě po několika hodinách z pohárků uvolňuje do ústní dutiny a reaguje s bakteriemi. 

Komplexní péče o čistotu ústní dutiny tedy znamená důkladně očistit zuby, mezizubní prostory i jazyk, shrnula odbornice. Správnému čištění ústní dutiny učí zubní hygienistky. Jejich pracoviště bývají součástí zubních ordinací. Lidé se zde dozvědí více i o zubních kartáčcích - řada jich čistí kromě zubů také mezizubní prostory a některé mají i speciální vybavení pro očistu jazyka.

Kartáček měňte čtyřikrát za rok

"Kvalitní kartáček je nezbytnou podmínkou správného čištění zubů a jazyka," zdůraznila Ovčiniková. Vhodné je měnit ho jednou za čtvrt roku. Po třech měsících bývá roztřepený a špatně čistí. "Kartáček by se měl měnit přinejmenším při každé změně ročního období," poradila. 

Dobrým vodítkem, jak na výměnu nezapomenout, je zvolit si pro výměnu první den jara, léta, podzimu a zimy. Kdo dává přednost častější výměně, může si vybrat například první den v každém sudém měsíci. 

Reklama

Související témata:

Související články

Test proti zubním kazům

Jednoduchý test může snížit riziko zubního kazu u dětí. Začínají ho dělat na vybraných stomatologických klinikách. Stojí 300 až 500 Kč. Měří v ústech hladinu...

Výběr článků

Načítám