Hlavní obsah

Křečové žíly trápí každého třetího člověka

Novinky, Ráchel Václavková

Objevili jste na svých nohou několik fialových žilek? Přesně ty bývají prvním příznakem toho, že něco není tak, jak by mělo být, a že "máte zaděláno" na křečové žíly. Křečové žíly jsou civilizační chorobou a u nás trápí přibližně každého třetího člověka. Většinou za ně může dědičná dispozice. Přesto máte mnohé ve svých rukou. Nepodceníte-li prevenci a vyvarujete se nepříznivých vlivů, můžete vznik křečových žil, oddálit a ušetřit si řadu nepříjemností.

Článek

Rizikové faktory pro vznik varixů jsou vyšší věk, těhotenství, ženské pohlaví, rodinná zátěž, práce vestoje, nadváha, ale i zácpa. Prvně jmenované ovlivnit nemůžete, práci, nadváhu i stravu do určité míry ano. Platí, že ve věku 18 - 24 let je postižen varixy každý desátý člověk, ve věku 55 - 64 let každý druhý! Až ve 30 procentech se objevují křečové žíly v těhotenství. Ženy jsou postiženy více než dvakrát častěji než muži.

Co jsou to křečové žíly?

Varixům se začalo říkat křečové žíly podle jednoho z příznaků tohoto onemocnění - křečí v nohou. Viníka nepřirozeného zkroucení žíly je ale třeba hledat jinde. Nemocná žilní stěna se pod tlakem krve "nafukuje", rozšiřuje a prodlužuje. Krev, která by správně měla proudit ve směru od kotníků k srdci a z povrchových žil do hluboko uložených, se ve vzniklých "vacích" začne zpomalovat, zastavovat anebo se dokonce vrací. Výsledek? V lehčích případech svědění, pálení a mravenčení, v těžších potom silné bolesti nohou, natékání, křeče nebo dokonce záněty žil.

Možnosti léčby

Varixy, které vám už stihly "ozdobit" nohy, bohužel nezmizí po žádných pilulkách ani zázračných mastech. Jediným skutečně účinným řešením je uzavření přívodu krve do nemocné žíly. Toto se provádí několika různými metodami. Předpokladem úspěšné léčby je důkladné ultrazvukové vyšetření. To lékaři podá pravdivý obraz o stavu žil, o rozsahu, velikosti a stupni jejich postižení.

Základní léčbou je kompresivní léčba elastickými punčochami. Ty odstraňují příznaky, ukrývají žíly a předcházejí zhoršení, nemají však vysloveně léčebný efekt. Existují tři účinné možnosti použití: elastická obinadla, elastické punčochy a kalhoty. Aby léčba byla účinná, je nutné trvalé používání.

Existují metody, díky nímž lze křečové žíly "léčit". Mezi ně patří:

Sklerotizace
Při sklerotizaci je do žíly injekcí vpraven sklerotizační roztok, díky němuž se žíla uzavře. Cévka se pak sama vstřebá přirozeným hojivým procesem. Po zákroku je nutno přiložit trvalý tlakový obvaz na 48 hodin a další 3 týdny je nutno nosit elastickou punčochu, aby se stěny cévy slepily a nedošlo již k obnovení průtoku. Sklerotizace je vhodná spíše jako doplnění chirurgických zákroků nebo k odstranění drobnějších rozšířených žilek.
Laser
U nejmenších drobných žilek - metliček - má nejlepší efekt právě laserová léčba. Jedná se o určitý druh tzv. barvivového laseru, který zajistí uzavření cévek bez porušení kůže. Výkon není bolestivý, provádí se ambulantně. Čím tenčí cévy, tím lepší efekt.
Chirurgická metoda CHIVA
Žíly nejsou z nohy kompletně odstraňovány, ale podvazovány a zkracovány nepatrnými řezy (o délce dvou až tří milimetrů). Cílem je uzavřít zpětný proud krve, a zmírnit tak tlak na stěny nemocné žíly. Lékař nejdřív najde ty správné body, v nichž se má žíla ošetřit. K tomu mu slouží na milimetr přesný duplexní barevný ultrazvuk. Ten chirurgovi poskytne dvojrozměrný obraz toho, jak na tom daná žíla je a jak funguje.

Důležitá je prevence

**Hlídejte si váhu. Nadbytečná kila přetěžují dolní končetiny. V "přebujelém" podkožním tuku se navíc žíly snáz rozšiřují.

**Vyvarujte se dlouhého sezení. Rytmická práce svalů dolních končetin funguje podobně jako pumpa a pomáhá krevnímu oběhu. Máte-li sedavé zaměstnání, procvičte si občas nohy jednoduchými cviky (hmitání, dřepy, ale i nenápadné kroužení nohou v kotnících, střídavé zvedání na špičky a na paty apod.).

**Vyvarujte se dlouhého stání. Dlouhé stání mimořádně podporuje vznik křečových žil. Jste-li v zaměstnání stále na nohou, pak byste měla používat speciální kompresní punčochy, které regulují tlak krve v nohách. Nejvíce stahují u kotníků a směrem ke stehnům se stah zmenšuje.

**Zapomeňte na těsné kalhoty a na podkolenky. Když sedíte, těsné oblečení vám stlačuje žíly. 

**Skoncujte s kouřením. Nikotin, dehet a oxid uhelnatý mohou zvyšovat sklon k zánětu žil.

**Odpusťte si saunu a slunění. Máte-li křečové žíly, prudké změny teplot zvyšují riziko jejich zánětu.

**Hlídejte se, pokud užíváte hormonální antikoncepci. Ta, stejně jako substituční léčba v období klimakteria, napomáhá rozvoji křečových žil a zvyšuje riziko komplikací s nimi spojených.

Reklama

Související články

Na křečové žíly zabírá i obyčejná chůze

Křečovými žilami (varixy) je v Evropě postiženo 40 procent žen a 20 procent mužů. Nejsou to ale jen důvody estetické, které je nakonec přivedou k lékaři. Žilní...

Aby nohy nehyzdil bércový vřed

Noční můrou pro pacienty, kteří mají křečové žíly, je bércový vřed. Nejenže zkomplikuje život, ale také bolí, obtěžuje a vyžaduje pravidelnou péči.

Křečové žíly trápí až 40 % žen

Až 40 procent žen a pětina mužů je postižena křečovými žilami. Léčení si vyžaduje třetina onemocnění. Významnou roli hraje dědičnost, protože křečové žíly...

Výběr článků

Načítám