Hlavní obsah

Krásné a zdravé zuby jsou naší vizitkou

Novinky, das

Příroda nám už při narození rozdala karty dost nespravedlivě, alespoň co se týče našich zubů. Kazivost zubů je totiž z velké části dána geneticky. Existují tedy lidé, kteří ani ve čtyřiceti nevlastní žádnou plombu a zároveň tací, kteří v tomto věku mají již umělý chrup. Vše je ještě vystupňováno péčí o chrup. Čištění zubů je jednoduše základ a to pro všechny bez rozdílu.

Foto: Profimedia.cz

Čištění zubů je jednoduše základ.

Článek

Kazy v zubech způsobují bakterie, když je tedy neodstraníme důkladně, v ústech zůstanou a samy rozhodně nezmizí. Na trhu existuje celá řada pomůcek a přípravků, které důkladné čištění zubů usnadní. Bohužel ne každý se v nich vyzná, a proto je lepší individuálně navštívit dentální hygienistku, která chrup pečlivě prohlédne, očistí ultrazvukem od zubního kamene a pomůže vybrat ty nejvhodnější pomůcky.

Rovnátka nejsou jenom pro školáky

V dětství se obvykle potýkáme při vývoji zubů s drobnými zlozvyky, jako je cucání palce nebo okusování tužek. Málokdo z nás se potom dočká bezchybně rovné řady zubů. V současné době je sice už ortodoncie natolik rychlá, že dokáže léčit rovnátky drobné odchylky – v raném stádiu, ale co dělat když už je pozdě?

V dospělosti trpí 80% populace křivými zuby, většinou dolní řadou. I tehdy jsou tou nejlepší volbou rovnátka.  "Není to už ale taková tragédie jako kdysi. Můžete volit zcela průhlednou variantu nebo si nechat nasadit nenápadné drátky zezadu. Nikdo nic nepozná, a navíc je to jediná možnost, jak se někdy svého handicapu zbavit," vysvětluje Dagmar Pecinová z kliniky Dental Design Prague.

Bílá, šedá a žlutá

Barva zubů je vrozená a během života se mění. Ovlivňuje ji strava, kterou jíme, nemoc, kterou trpíme, ale třeba také léky, které užíváme. Ideálně bílé je má jen málokdo. Přesto právě zdravý a krásný chrup může u aktivních lidí výrazně ovlivnit jejich prestiž. Stále více z nich se tak zajímá o bělení svého chrupu.

Je ovšem důležité si uvědomit, že k domácímu i k ordinačnímu bělení zubů mohou bez rizika přistoupit jen lidé, kteří mají zuby zdravé (tedy bez kazů), bez špatných výplní (plomb) a také ti, kteří mají skvělou dentální hygienu. Když se tedy rozhodneme přistoupit k bělení, měly by naše první kroky vést ke stomatologovi, který po vyšetření doporučí techniku bělení a kroky, které by mu měly předcházet.

Krycí fazety a jejich celoživotní záruka

S každou nedokonalostí chrupu pomohou tzv. krycí fazety. Tato procedura je nevratná, a je na ni celoživotní záruka. K úpravě vzhledu zubů dojde nalepením speciálního keramického plátku na každý jednotlivý zub, a vznikne tak „pouzdro“ s velmi atraktivním vzhledem. Ceny se pohybují kolem 1600 Kč za fazetu na jeden zub – záleží samozřejmě na klinice i lékaři, ale výsledkem je naprosto dokonalý „hollywood smile“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám