Hlavní obsah

Kouříme i pijeme víc, než lidé před dvaceti lety

Právo, Václav Pergl

Za dvacet let v ČR stoupla spotřeba cigaret a alkoholu, jež se výrazně negativně podílejí na mnoha nemocích, především rakovině a onemocnění srdce a cév. Na tato dvě onemocnění umírají přitom tři čtvrtiny všech zemřelých v roce.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Spotřeba cigaret za dvacet let stoupla o třetinu.

Článek

Spotřeba alkoholu v ČR, přepočteno na čistý líh, stoupla od roku 1989 výrazně. Před dvaceti lety průměrný Čech zkonzumoval 8,2 l stoprocentního lihu ročně, nyní je to 10,5 l.

Nejvíce Češi vypijí piva – na jednoho obyvatele včetně nemluvňat 160 litrů ročně. Stoupla i spotřeba vína ze 13,5 l na osobu a rok v roce 1989 na 18,5 l nyní. Nepřiměřeně pije třetina českých mužů a 14 % žen.

Kouří třetina lidí

Spotřeba cigaret za dvacet let stoupla o třetinu. Před dvaceti lety průměrný Čech vykouřil denně asi pět cigaret, nyní sedm.

Kouří třetina lidí, dívky ve srovnání s vrstevníky kouří nejvíc v Evropě. Mezi patnácti a osmnácti lety kouří až 40 % populace. Na následky nemoci z kouření zemře denně 50 lidí.

Vrací se tradiční kuchyně 

Po roce 1989 Češi objevili zdravou stravu s dostatkem čerstvého ovoce a zeleniny. Vždyť najednou byly k dostání po celý rok. Po dvaceti letech se ale znovu vracejí k tradiční české kuchyni.

Tradiční vepřová s knedlíkem a se zelím jde na úkor konzumace ryb. Vždyť v roce 1989 jich každý Čech spotřeboval ročně 6 kg, nyní 5,8 kg.

Klesla spotřeba hovězího masa z 30 kg na 10,8, ovoce mírného pásma z 53 na 51 kg, ale naopak stoupla spotřeba jižního ovoce ze 17 na 34 kg, zeleniny ze 68 na 82 kg a těstovin ze 3,1 na 7,5 kg.

Odborníci na výživu doufají, že návrat k tradiční kuchyni bude jen přechodný a dál převládne zdravé stravování, které přispívá k prevenci onemocnění srdce a cév.

Reklama

Související témata:

Související články

Kouření ročně zabije šest miliónů lidí

Kouření každoročně připraví ve světě o život šest miliónů lidí. Více než třetina z nich zemře na rakovinu. Světová ekonomika tak přijde ročně o 500 miliard...

Výběr článků

Načítám