Hlavní obsah

Kouření ročně zabije osmnáct tisíc Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice je kouření ročně příčinou 18 000 úmrtí. Denně tedy zemře přes padesát osob na přibližně šedesát nemocí, které kouření zaviní.

Článek

"Kouření má velmi neblahý vliv celkově na náš organizmus. Normální je nekouřit," prohlásil docent Petr Smolík z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

V České republice asi třetina dospělé populace kouří a polovina kuřáků si přeje s kouřením přestat, zkusila to, ale nevydržela. V porovnání s jinými státy je podíl kuřáků v ČR stále vysoký a roční spotřebou cigaret na osobu se řadíme mezi první čtyři státy v Evropě, a to mezi Polsko, Maďarsko a Rusko.

Buzení k cigaretě

Dokonce tři procenta dospělých kuřáků se svého zlozvyku nezbaví ani v noci, budí se a musejí si zapálit. Varující ale je, že kouří stále mladší lidé a výjimkou nejsou ani desetiletí kuřáci.

V ČR již pracuje pět center léčby závislosti na tabáku, a to v pražské Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí, ve FN Motol, v Plzni, Brně a Olomouci. Cílem je, aby jich bylo jedenáct. V nich se kuřáci učí zbavit se svého návyku.

Že je důležité s kouřením skoncovat v každém věku, ukazují i výzkumy. Jeden rok poté, co člověk s kouřením skončí, se snižuje riziko srdečního infarktu ve vztahu ke kuřákům na polovinu a po patnácti letech od zanechání cigarety je riziko infarktu stejné jako u nekuřáků, kteří nikdy neokusili cigaretu.

Nyní je v provozu i telefonní linka 844 600 500 od 12 do 20 hodin, která pomáhá s odvykáním kouřením. Na trhu jsou i žvýkačky a náplasti, které si kuřák hradí a měly by mu pomoci od chuti na cigaretu.

Den bez tabáku

Na riziko spojené s kouřením každoročně upozorňuje Světový den bez tabáku, který připadá na úterý. Den je letos zaměřen na snižování spotřeby tabáku.

Světová zdravotnická organizace ho vyhlásila v roce 1988. Nabádat lidi k nekouření by měli především lékaři, stomatologové, zdravotní sestry a také studenti medicíny. Příklad lékařů je velmi důležitý, i přesto se mezi zdravotníky vyskytují tací, kteří sami smrtelnému zlozvyku podlehli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám