Hlavní obsah

Kouření marihuany zvyšuje riziko mrtvice a infarktu

BALTIMORE

Pravidelné a časté kouření marihuany zvyšuje riziko infarktu srdce a mrtvice mozku. Tvrdí to američtí vědci, podle nichž látky obsažené v kouři této drogy zvyšují obsah některých rizikových proteinů v krvi, což v konečném důsledku může vést k ucpání věnčitých cév v srdci či cév v mozku.

Článek

Podle Jeana Luda Cadeta z amerického Národního institutu pro užívání drog se aktivní chemická látka z marihuany – THC neboli delta-9-tetrahydrokanabinol – váže na receptory pro kanabinoid (CB) umístěné na buňkách mnoha typů různých orgánů.

Receptory pro CB přitom byly objeveny v mozku, srdci, játrech, ledvinách a slezině. Tým doktora Cadeta zjišťoval, jaký vliv pravidelné a časté kouření marihuany má na změny různých krevních bílkovin.

Analýza výsledků prokázala, že u těžkých kuřáků marihuany došlo k výraznému vzrůstu obsahu bílkoviny apolipoprotein C-III (apoC-III) v krvi. ApoC-III přitom patří do rozsáhlé skupiny bílkovin, které reagují s tuky a fungují jako transportér tukových částic z buněk a do buněk.

ApoC-III se účastní přepravy triglyceridů a oddaluje jejich odbourávání. Zvýšený obsah bílkoviny apoC-III v krvi kuřáků marihuany je zřejmou příčinou zvýšeného rizika infarktu a mrtvice. Studie vyšla v odborném časopise Molecular Psychiatry.

Reklama

Související články

Čtvrtině Čechů hrozí infarkt nebo mrtvice

Více než čtvrtině dospělých Čechů hrozí, že dostanou srdeční infarkt nebo je postihne mozková mrtvice. Vysoký krevní tlak neboli hypertenzi, který je hlavní...

Pizzou proti infarktu

Považujete pizzu, na kterou si skočíte s kolegou v polední pauze, za nezdravou nouzovku spadající do kategorie fast food? Omyl! Pizza totiž vychází z tradic...

Výběr článků

Načítám