Hlavní obsah

Koronavirus donutil mladé k výměně rolí. Hlídají a vychovávají své rodiče

Novinky, bok

Šíření koronaviru po světě nutí vlády k drastickým opatřením. Mění ale rovněž chování obyčejných lidí. Dvacátníci a třicátníci, kteří si ještě před několika měsíci užívali bezstarostného života, se nyní mění v ochranitele a pečovatele a bedlivě střeží zdraví i pohyb svých rodičů a prarodičů. V mnoha rodinách se tak role doslova obrátily.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Máma se chystá na setkání s přáteli, asi z ní zešílím. Je naprosto v pohodě, přitom zapomíná, kolik jí je,” přišla mladému muži minulý týden textová zpráva od jeho sestry, editorky australského Guardianu.

V době bez koronaviru by asi bylo její chování dost zvláštní, v posledních několika týdnech se ale není čemu divit. Téměř od počátku se ví, že nákaza může být pro mnohé starší občany a ty, kteří trpí jakýmkoli vážnějším onemocněním, potenciálně smrtelná.

Dopady koronavirové krize. Ženy zatěžuje více než muže

Koronavirus

Pro mnoho mladých se tak ke všudypřítomnému strachu z možné nákazy přidalo ještě něco dalšího, strach o zdraví rodičů či prarodičů a snaha ochránit je za každou cenu. I za cenu toho, že jim budou doslova zakazovat chodit ven. Mění se tak vzorce chování, kdy starší dospělí pečují a dohlížejí na své potomky.

Editorka Josephine Toveyová rozhodně ale není jediná, kdo sdílí podobné obavy. Stejně je na tom řada jejích přátel. „Moje matka žije setkáváním s přáteli a chozením na kávu. Řekla mi, že se nelíbají ani neobjímají, takže se nemám bát, je to v pohodě. To ale rozhodně není, mami,” postěžovala si jedna z jejích kamarádek.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Moje matka mi sdělila, že ona a otec stále nezrušili výletní plavbu plánovanou na příští měsíc,” postěžoval si minulý týden na Twitteru americký spisovatel Grant Ginder. „Na to jsem jasně odvětil, že pouze přes mou mrtvolu,” cituje jeho rozhořčení server Guardian. Nejen jeho situace dokládá, jak se v rizikové době role rodičů a jejich děti obracejí.

Zvýšený dohled, omezené kontakty

Dohled nad pohybem rodičů a péče o ně ale není jediné, co mladé lidi trápí. Mnozí z nich s nimi kvůli možnému riziku přenosu nebezpečné nemoci omezují kontakt.

Ani to celé situaci na příznivém pohledu nepřidává. Obzvlášť pak v rodinách, kde jsou i malé děti, respektive vnoučata.

Jak si v době ohrožení koronavirem udržet klidnou mysl

Zdraví

Je tak zapotřebí, aby se ve všech rodinách starali jejich členové nejen o své vlastní zdraví a zdraví všech v okolí, ale také o psychickou pohodu, která může především u starších lidí rychle klesat.

Odborníci proto nabádají všechny bez rozdílu věku, aby byli se svými blízkými v kontaktu alespoň po telefonu nebo přes počítač, a to co nejčastěji to půjde.

Reklama

Související články

Obezita zvyšuje riziko nakažení koronavirem

Téměř dvě třetiny pacientů, kteří onemocní koronavirem, trpí obezitou. Vyplývá to z údajů britských nemocnic. Tito lidé mají také větší pravděpodobnost, že se...

Výběr článků

Načítám