Hlavní obsah

Konzumace uzenin a párků výrazně zvyšuje riziko rakoviny slinivky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Uzeniny. Slovo, které nedá mnohým labužníkům spát. Párky, salámy a jiné pochoutky pro ně představují nezbytnou součást jídelníčku. Pro zdraví už ale tak přínosné nejsou. Dusičnany používané k jejich konzervaci totiž zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva. Konzumace jednoho párku nebo salámu denně pak zvyšuje riziko rakoviny slinivky až o dvacet procent.

Foto: Profimedia.cz

Párky, šunka, salám - dobroty, které jsou pro mnohé z nás neodmyslitelnou součástí jídelníčku. Ze zdravotního hlediska ale představují také nemalé riziko.

Článek

Přitom rakovina slinivky je i mezi onkology známa jako tichý zabiják. Většinou se na ni přijde ve velmi pokročilé fázi vývoje a už je neléčitelná. Rakovina slinivky je nejhůře léčitelným typem nádorového bujení s nejmenší úspěšností léčby.

„Konzumace jen 50 gramů konzervovaného masa denně zvýší riziko rakoviny o pětinu,“ tvrdí lékaři ze Švédska.

Přitom padesát gramů odpovídá malému párku, pár plátkům salámu či šunky nebo jen malému kousku slaniny. 150 gramů uzeniny zkonzumované denně zvýší riziko rakoviny slinivky o 57 procent.

„Rakovina slinivky má velmi nízkou míru úspěšného vyléčení,“ varovala autorka studie Susanna Larssonová z vysoké školy Karolinska Institutet ve Stockholmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám