Hlavní obsah

Konzumace listové zeleniny snižuje riziko rakoviny kůže

Listová zelenina je velmi zdravá. Lékaři navíc zeleným lupenům přičítají léčivou moc, neboť látky v nich obsažené dokáží omezit riziko vzniku rakoviny kůže. Špenát, kapusta a saláty by neměly chybět zvláště v těchto dnech na jídelníčku žádného člověka. Při častém slunění mohou tyto druhy zeleniny pomoci kožním buňkám odolávat poškozením způsobeným ultrafialovým zářením.

Konzumace listové zeleniny snižuje riziko rakoviny kůže

Listová zelenina je zdravá kvůli vysokému obsahu vitaminů, minerálů a enzymů, obsahuje hodně luteinu, vitaminů C a E, flavonoidů, listové kyseliny a vlákniny. Podle australských odborníků může konzumace kapusty či špenátu snížit riziko rakoviny kůže až o 41 procent.

Princip prevence tkví v kyselině listové, jíž je tmavá listová zelenina doslova nabitá. Právě tato látka totiž hraje klíčovou roli při syntéze a opravě DNA. Konzumace těchto druhů zeleniny je velmi výhodná rovněž u osob, jež rakovinu kůže již prodělaly. Snižuje totiž riziko nového onemocnění až o 55 procent, což je významné číslo.

"Náš výzkum prokázal, že vyšší příjem listové zeleniny může výrazně snížit riziko onemocnění rakovinou kůže u osob, které již touto chorobou jednou prošly," napsali australští experti ve svém závěru.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků