Hlavní obsah

Kontaktní čočky ocení nejen sportovci

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na trhu se objevila praktická novinka: jednodenní kontaktní čočky ze silikonhydrogelového materiálu. Kdo může využít jejich předností nejvíc?

Foto: Profimedia.cz

Jednodenní kontaktní čočky dokážou korigovat naprostou většinu běžných očních vad.

Článek

„Třeba lidé, kteří běžně nosí brýle a chodí si jednou dvakrát týdně zahrát tenis nebo fotbal, prostě si zasportovat,“ říká MUDr. Svatava Háčiková, CSc., z Lens centra v Praze. „Nemusí kontaktní čočky průběžně uchovávat ve speciálním pouzdře a roztoku, který je potřeba neustále měnit, aby se v něm nenamnožily bakterie.“

Otevřou pouzdro s jednodenními čočkami, nasadí si je čistýma rukama a po použití je zahodí. Při sportování v dalších dnech si rozbalí nový sterilní pár, aniž by o ně museli nějak speciálně pečovat.

To samé platí, když si třeba žena chce vzít čočky místo brýlí do společnosti. S těmi jednodenními je pro ni všechno jednodušší. Sami oční lékaři a specialisté (kontaktologové) je označují za nejzdravější a nejpohodlnější způsob nošení kontaktních čoček.

Vyrábí se řada druhů, které dokážou korigovat různé vady oka (od -12 do +6 dioptrií), tedy nejen potíže lidí krátkozrakých a dalekozrakých, ale i lidí s nepravidelně zakřivenou rohovkou (astigmatismem). Mohou mít také UV filtr nebo být různě zbarvené.

Zbytečné předsudky a falešné mýty

Kolem nošení čoček existuje spousta předsudků a falešných mýtů: že vypadávají, mohou vklouznout za oko, do hlavy, nesmějí je nosit děti nebo lidi nad 40 let, a hlavně bývají nepohodlné anebo nepraktické.

Většina uživatelů, kteří vyzkoušejí moderní čočky ze silikonu a hydrogelu, obvykle změní názor.

„Kombinace těchto materiálů i tvar čoček umožňují pohodlné celodenní nošení a téměř přirozený přísun kyslíku k rohovce,“ říká doktorka Háčiková.

„To je důležité. Rohovku nezásobuje kyslík z krve, ale ze vzduchu. Proto je podstatné, aby se k ní dostal v dostatečném množství. S těmito čočkami se nemusíme obávat komplikací vyvolaných nedostatkem kyslíku, ke kterému docházelo u starších typů čoček. A můžeme je nosit déle než ty pouze hydrogelové.“

Praktické rady

Spoustu užitečných informací o kontaktních čočkách najdete na webové adrese: http://www.cocky-kontaktni.cz/ , http://www.vasecocky.cz/  aj. Pokud se budete chtít poradit se specialistou, klikněte na http://www.acuvue.cz/  a pak na kapitolu Najdi svého kontaktologa. Do hledače zadáte svou adresu a on vám nabídne nejbližšího odborníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám