Hlavní obsah

Komáři upřednostňují krev pivařů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montpellier

Pokud se chcete vyhnout komárům, nepijte pivo, vzkazují vědci. Komáři totiž krev pivařů doslova milují a když mají možnost, upřednostní je.

Foto: Profimedia.cz

Anopheles atroparvus

Článek

Milovníci piva mají o patnáct procent více štípanců od krvelačných komářích samic než osoby, které pijí jiné nápoje. Podle francouzských expertů by tomu mohly nahrávat dva faktory, jednak pivo mění dech a pach těla, které komáry přitahují, ale také otupuje samotného konzumenta, který se tak méně ohání při sání.

Francouzští vědci z Montpellier ale zatím tuto teorii otestovali na jediném druhu a to na komárovi Anopheles gambiae, který se vyskytuje v západních částech Afriky. Tento druh komára je přitom hlavním přenašečem malárie. Při experimentální studii pak komáří samice (samci sají pouze nektar, nikoli krev) druhu Anopheles gambiae napadaly o 15 procent více konzumenty piva než ostatní osoby, které pivo nepily.

Reklama

Související články

Komárů bude letos méně, slibují odborníci

Komáří invaze podobná té loňské a předloňské se zřejmě letos opakovat nebude. Shodují se na tom znalci krvežíznivého hmyzu na jihu Moravy i Čech. „První jarní...

Výběr článků

Načítám