Hlavní obsah

Kojení chrání před obezitou

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATLANTA

Čím déle dopřávají matky svým dětem potěšení z kojení a mateřského mléka, tím více je chrání před případnými problémy s nadváhou během dospívání. Americkým vědcům se to podařilo prokázat na vzorku 177 tisícovek dětí z rodin s nižšími příjmy.

Foto: Občanské sdružení Nepal

Již dvaadvacátý ročník Nepomuckých pivních slavností se uskuteční v sobotu 19. července.

Článek

"Nyní již víme, že děti, které matky kojí méně než měsíc, se kolem čtvrtého roku svého věku potýkají s problémy s váhou, na rozdíl od svých vrstevníků, kojených po delší dobu," uvedl autor studie Laurence Grummer-Strawn z Amerického centra pro kontrolu a prevenci nemocí v Atlantě.

Kojenec vypije, kolik mléka chce

Experti vysvětlují, že kojené děti se naučí samy regulovat množství přijímaného mléka. "Když se dítě rozhodne, že už z prsu nic nevysaje, tak to prostě neudělá. Zatímco v případě, že matka dítě krmí z láhve, většinou ho nutí, aby ji celou vypilo nebo mu naopak jedna láhev nestačí, ale další již nedostane," tvrdí Grummer-Strawn.

Lékaři se domnívají, že existuje více důvodů, proč se kojené děti později obezitě vyhýbají. Lépe si totiž zvykají na zdravější stravu bohatou na zeleninu. Náhražky mateřského mléka navíc podněcují vyšší tvorbu inzulínu, která vede k ukládání tuku.  

Cenné mateřské mléko

Zejména ve Spojených státech obezita postihuje stále vyšší počet osob. Podle odborníků je problém třeba řešit již v útlém věku. Přestože 70% matek přiznalo, že své potomky kojí, lékaři se domnívají, že tento počet je ve skutečnosti dalece nižší.

Průzkumu se totiž podrobily zejména bělošské ženy, zatímco černošky a Hispánky, u nichž se kojení nepředpokládá, neodpovídaly. Přitom mateřské mléko není jen významným bojovníkem proti obezitě, ale obsahuje také výživné a cenné látky. V neposlední řadě rovněž buduje pevný vztah mezi matkou a kojencem.

Reklama

Související témata:

Související články

Kojení je prospěšné pro dítě i pro matku

Maminky by měly své potomky kojit nejméně šest měsíců, než začnou jejich stravu obohacovat sunarem a přesnídávkami, doporučují odborníci. Některé ženy však...

Otcové hrají při kojení důležitou roli

Správné technice kojení v pondělí v Laktačním centru Fakultní Thomayerovy nemocnice učilo několik desítek maminek, jež spolu s dětmi doprovázeli tatínkové....

Děti mají být kojeny do šesti měsíců

Děti by po narození měly být kojeny do šesti měsíců plně. V českých zemích tomu ale tak není a téměř tři čtvrtiny dětí nejsou krmeny správně. Podle primářky...

Výběr článků

Načítám