Hlavní obsah

Kódy na pacientech brání chybám při podávání léků

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Systém, při němž je pacientům přidělován čárový kód umístěný na speciálním náramku, začali testovat v londýnské Charing Cross Hospital. Snaží se tak předejít chybám, které mohou nastat při podávání léků. Kód bude převáděný do počítače umístěného ve vozíku, s nímž sestry rozvážejí pacientům léky.

Foto: Promo Supergroup.cz

Hvězdami našlapaná skupina SUPERGROUP.CZ

Článek

"Zaměřujeme nyní pacienty, jako by byli v supermarketu. Zprvu jsme měli obavy, jak přijmou fakt, že jsou snímáni stejně jako konzerva s fazolemi, ale většině z nich se to líbí," podotkla s úsměvem Ann Jacklinová, která je v experimentující londýnské nemocnici vedoucí farmaceutkou.

"Už se s novou technologií důkladně seznámili a mají radost z toho, že jim čárový kód vlastně poskytuje ochranu před podáním špatných léků," dodala.

Neškodné chyby

Podle statistik lékařských kateder několika britských univerzit je pět dávek léků ze sta podáno v anglických nemocnicích špatně. Podle oficiálních představitelů nemocnic a podle úředníků jsou ale tyto chyby naprosto neškodné, protože jde vesměs pouze o zpoždění nebo opomenutí dávky, nikoliv tedy o záměnu léků.

Charing Cross Hospital je jednou z pouhých dvou nemocnic na světě, které k testování nové technologie přistoupily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám