Hlavní obsah

Klíšťová encefalitida ohrožuje čím dál víc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropě prudce roste počet případů nebezpečné klíšťové encefalitidy. Vyplývá to z informací mezinárodního týmu vědců. Za uplynulých 30 let se výskyt zvýšil zhruba o 400 procent, přičemž loni se nakazilo více než 10 000 lidí. Jen v České republice epidemiologové loni zaznamenali 642 případů této nemoci, což je o 135 případů více než předchozí rok.

Článek

Experti varují, že hlavním problémem je malé povědomí veřejnosti o nebezpečích, které může nemoc způsobit. Jako příklad uvádějí především Rakousko a Českou republiku, kde je očkováno jen 11 procent populace. "S rostoucí turistikou jsme svědky neuvěřitelné ignorace a malého povědomí ve většině evropských zemích," uvedl Michael Kunze, šéf mezinárodního vědeckého týmu.

Za větším počtem nakažených klíšťat podle něj stojí změny klimatických podmínek, které umožňují klíšťatům delší přežití. Problémem je ale i změna životního stylu obyvatel Evropy. V módě je velmi ležérní oblečení, které klíšťatům "hraje do not" a není problém uchytit se na lidském těle. Lékaře však trápí i stále větší chuť Evropanů pobývat ve volné přírodě.

Klíšťovým zánětem mozku jsou v Česku nejvíce ohroženi lidé v jižních Čechách a v okolí Vltavy a Sázavy ve středních Čechách. Podle Čestmíra Beneše ze Státního zdravotního ústavu začíná sezona tohoto onemocnění na jaře a protáhnout se může až do konce podzimu. "Tato nemoc má u nás dva sezónní vrcholy, jeden v červenci a druhý v září a říjnu," dodal.

S vyšším věkem roste závažnost onemocnění

V ohrožení jsou především starší lidé. Zatímco u mladších je nemoc mírnější, starší lidé se z ní léčí hůře a nemoc může vést i k trvalému narušení kvality jejich života. "Procento závažných průběhů a následků se zvyšuje s narůstajícím věkem," uvedl primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Václav Chmelík. Lidé starší 55 let tvoří zhruba třetinu všech nemocných.

Lékaři tvrdí, že jediná spolehlivá prevence proti klíšťovému zánětu mozku je očkování. Přitom v české populaci se nechávají očkovat především lidé mladší 20 let, starší lidé o očkování velký zájem nemají.

Klíšťový zánět mozku neboli encefalitida má v počátcích obdobné příznaky jako běžná chřipka, později se připojí také neurologické problémy. Nakažení lidé se cítí unavení a malátní.

Anketa

Jste očkovaní proti klíšťové encefalitidě?
Ano, prevence je důležitá.
36 %
Ne, ale uvažuji o tom.
55 %
Ne, je to zbytečné.
9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 616 čtenářů.

Reklama

Související články

Klíště loni zabilo dva Čechy

V České republice bylo loni 507 případů klíšťové encefalitidy a dva lidé - patnáctiletý chlapec a šedesátiletý muž - na přisátí klíštěte zemřeli. "Proti...

Výběr článků

Načítám