Hlavní obsah

Klíčky plné zdraví aneb Malý zázrak přírody, který stojí za vyzkoušení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostlinné klíčky někteří stále ještě neochutnali, druzí jim zase naprosto propadli, protože jsou plné živin a prospěšných enzymů. Je to vlastně takový malý zázrak přírody a rozhodně stojí za vyzkoušení!

Foto: Profimedia.cz

Klíčky z fazolí mungo

Článek

Nejde o nic složitého – semínka lehce vzklíčí a některá se dají koupit již přímo připravená k jídlu. A proč jsou tak prospěšná? Během klíčení semen dochází k metabolickým dějům, kdy nový rostoucí organismus (klíček) získává co nejvíce živin. Zvyšuje se zásaditost, aktivují se enzymy, mnohonásobně vzrůstá obsah vitamínů, chlorofylu.

Rostlinné bílkoviny se štěpí na aminokyseliny, škroby se přeměňují na cukry, tuky se štěpí na mastné kyseliny. Prostě klíčky mají pro tělo mnohem víc pozitiv než suchá semena. Můžeme zjednodušeně říci, že klíček je jakési předtrávené semeno, tedy daleko stravitelnější.

Léčí a regenerují

Jak nám pomůže pravidelná konzumace naklíčených zrn?

  • Výrazně zlepšují trávení.
  • Pomáhají k detoxikaci organismu. 
  • Zvyšují imunitu. 
  • Preventivně působí proti běžnému nachlazení a chřipkám. 
  • Zlepšují cukrovku, cévní onemocnění a další choroby.

Postup nakličování

Semena dobře propereme ve studené vodě a dáme je do misky. Potom je zalijeme nejlépe vychladlou převařenou vodou a necháme jeden den bobtnat. Následně semena v cedníku opět propláchneme a připravíme na klíčení. Stačí k tomu talíř, na který položíme sítko vyložené bavlněnou plenou (nejjednodušší způsob pro začátečníky), kterou několikrát za den podle potřeby vlhčíme nejlépe rozprašovačem.

Semena nesmějí vyschnout, musejí být neustále ve vlhku, ale ne namočená ve vodě. Aby nedocházelo k zahnívání a růstu plísní, vše pravidelně aspoň třikrát za den proplachujeme.

Proces si velmi zjednodušíme, když si pořídíme nakličovací misku. Můžeme si také nakličovat různé druhy semen současně – např. alfalfy, ředkvičky, hořčice a řeřichy, která mají přibližně stejnou délku klíčivosti.

Klíčky jsou naklíčené po jednom až pěti dnech, záleží na druhu semena. Existují samozřejmě výjimky – pšenice nakličuje až dva týdny.

Když mají klíčky přibližně dva centimetry, jsou připravené k rychlé spotřebě. Dají se uchovat v lednici v uzavřené nádobě přibližně dva dny.

Základem pro přípravu klíčků jsou zdravá a kvalitní potravinářská semena bez chemického ošetření, nejlépe v biokvalitě.

Objevování nových chutí je zábava

  • Klíčky jako koření do jídla překvapí koncentrovanou chutí a vůní.
  • Přidávají se do salátů, pomazánek, jogurtů. 
  • Dají se jimi kořenit obilné kaše. 
  • Můžeme je mixovat do zeleninových nebo ovocných šťáv. 
  • Výhodné je zdobit jimi už uvařené potraviny, uděláme si je tak zdravější.
Pro klíčení můžeme využít semena:
Zeleniny – ředkvičky, řepy, řeřichy, zelí, rukoly, brukve nebo brokolice, jejíž klíčky jsou jedny z nejbohatších na obsah antioxidantů.
Luštěnin – z těch se dělají klíčky nejčastěji, obzvláště z fazolí mungo, čočky, hrachu, sóji, cizrny apod. Zelené i hnědé klíčky čočky rostou velmi rychle, ale nesmějí na nich narůst listy, jinak by byly čočkové klíčky trpké a lehce nahořklé.
Olejnin – slunečnice, sezamu (konzumujeme během jednoho dne), hořčice.
Obilovin – můžeme použít pšenici, žito, oves a ječmen, quinou (ta se nakličuje bez slupky), proso (má nevýraznou chuť) nebo pohanku, která chutná po oříšcích.
Bylin – vojtěšky, pískavice nebo bazalky. Pesto z naklíčené bazalky má nepřekonatelnou vůni i chuť.

Pozor! I když jsou klíčky pro organismus velmi prospěšné, zařazujeme je do stravy postupně, aby si tělo zvyklo. Některé klíčky mají dokonce určené denní množství, které bychom neměli překračovat. I dobrého pomálu.

Klíčky z fazolí mungo

Jsou z nutričního hlediska velmi významné pro svůj vysoký podíl vitamínů, minerálů a bílkovin. Obsahují vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, kyselinu listovou, chlorofyl, vitamín E, řadu vitamínů B a vlákninu.

Mungo fazole se dají koupit naklíčené, ale když si je připravíme sami, mají mnohem lepší chuť (u klíčků je čerstvost prvořadá) a také nás to přijde mnohem levněji. I když jsou klíčky munga velmi zdravé, neměli bychom sníst více než jednu velkou hrst naklíčeného munga denně.

Klíčky z vojtěšky

Obsahují hodně hořčíku a vápníku. Přidávají se do salátů a různých pokrmů. Nejzdravější jsou rostlinné klíčky syrové nebo lehce orestované (max. dvě minuty), aby se nezničily cenné látky. Velice rychlý a lehký salát připravíme z klíčků, nastrouhané mrkve, pekingského zelí, octa, olivového oleje a podle chuti přidáme cukr a sůl.

Foto: Profimedia.cz

Klíčky z vojtěšky

Klíčky z řeřichy seté

Používaly se jako koření už ve starém Římě. Rostlina má výraznou chuť a vůni, jemně nasekaná se přidává na chleba, do pomazánek, salátů.

Pšeničné klíčky

Jsou cennou složkou zdravé výživy, obsahují velké množství stopových prvků, posilují tělesnou a duševní kondici, vitalitu, snižují cholesterol, jsou prospěšné pro nemocné cukrovkou, posilují nervový systém a ledviny. Mají chuť pražených oříšků.

Enzymy
Enzymy jsou základní katalyzátory všech chemických procesů v živém organismu. Bez nich se neobejde správné trávení, metabolické a regenerativní procesy, zvyšování imunity. Enzymy jsou obsažené v ovoci, v kvašené (fermentované) zelenině, kefíru, rostlinných klíčcích, ve včelím pylu apod.

Reklama

Výběr článků

Načítám