Hlavní obsah

Klíč ke štěstí tkví v lidském hlasu, dají se s ním léčit deprese

Novinky, ema

Nová studie ukazuje, že to, jakým tónem mluvíme, může mít zásadní vliv na naši náladu, ale i prožitky z minulosti. Ze zjištění vyplývá, že to, jak se člověk cítí, je ovlivněno tím, jak zní jeho vlastní hlas. Podvědomě prý dokonce hledáme indicie k tomu, jakou mít náladu, právě v tónu svého hlasu.

Foto: Profimedia.cz

Podle nové studie se naše nálada podvědomě řídí tónem hlasu.

Článek

„Pochopení emocí vyjádřených naším vlastním hlasem bylo častým sporem v oblasti psychologie,“ říká Petter Johansson, jeden z autorů studie ze švédské univerzity.

Dodává, že výzkum je prvním důkazem o přímé zpětné vazbě účinku na emocionální zážitek ve sluchové sféře.

Upravený hlas pro léčbu depresí

V souvislosti s novou studií, zveřejněnou v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, vytvořili výzkumníci i novou audio digitální platformu.

Tu použili k upravování hlasů účastníků studie poté, co byli dobrovolníci zaúkolováni přečíst krátkou povídku. Jejich upravený hlas jim pak pouštěli do sluchátek a pozorovali změny nálad.

Vědci zmanipulovali tón hlasu účastníků tak, aby zněl vesele nebo smutně, a zjistili, že nálada jedince úzce souvisí s tím, jaký zrovna používá tón hlasu.

Tento objev podle jejich slov může být alternativní metodou pro jedince, kteří se léčí s poruchami nálady, například s depresemi. Podle nich by převyprávění emocionálních vzpomínek, nebo znovu popisování vzpomínek modifikovaným hlasem „mohlo vyvolat změnu postoje“ duševně nemocných lidí.

Veselejší vystoupení

Také debatovali o používání nové metody při koncertech a karaoke vystoupeních, a to tak, že navodí v lidech příjemnou náladu pomocí upraveného zvuku.

„Dříve bylo manipulování hlasem běžně používáno při řečnických vystoupeních, ale jen při předem namluvených proslovech. Dnes máme k dispozici verzi hlasově manipulační platformy, která je dostupná na našich webových stránkách. Každý si ji může stáhnout do svého počítače a experimentovat podle svých představ,“ řekl Jean-Julien Aucouturier z francouzského národního centra pro vědecký výzkum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám