Hlavní obsah

Když se rozbuší srdce, nemusí jít o infarkt

Novinky, bok

Srdce lze bez nadsázky označit jako jeden z nejdůležitějších orgánů v lidském těle. Pokud s ním není něco v pořádku, poznáme to na vlastním zdraví. Ne každé náhlé bušení srdce ale musí značit vážný problém.

Foto: Profimedia.cz

Rychlejší bušení srdce může způsobit kromě zdravotních příčin například i nadmíra kávy, stres nebo některé léky.

Článek

Jeden příklad pro představu. Ráno vstanete, nestíháte, tak do sebe rychle hodíte snídani a už běžíte do práce. Když se k tomu přidá nedostatek spánku z předchozí noci nebo stres v práci, můžete mít v některých, především vypjatějších stavech pocit, jako by se vaše srdce doslova zbláznilo a „utíkalo“ jako o závod. Nejednoho člověka možná i napadne v podobné situaci blížící se infarkt.

Ne vždy to ale tak musí být, i když podobnými stavy, pokud by se často opakovaly, by se člověk mohl k opravdovému infarktu dopracovat. V daném případě ale byl na vině především stres ve spojení s únavou, který zapříčinil ono bušení srdce.

„Ve chvíli, kdy člověk pociťuje bušení srdce, popisuje vlastně pocit, kdy jeho srdeční tep vykazuje jinou hodnotu, než je běžné. Najednou tak může doslova výrazně cítit, jak mu buší srdce,” vysvětluje daný stav doktor Shephal Doshi, ředitel oddělení srdeční elektrofyziologie v Saint John’s Health Center v kalifornské Santa Monice.

Průměrná tepová frekvence 

Odborníci udávají, že průměrná tepová frekvence u mužů má hodnotu 75 úderů za minutu, u žen pak kolem 82 úderů za minutu.

Hodnoty se mohou u obou pohlaví snižovat nebo zvyšovat, aniž by ale automaticky značily nějaký závažný problém. Někdy totiž mohou být spouštěčem stavy nebo činnosti, které právě člověk vykonává.

A právě na ně se odborníci v jednom z posledních výzkumů zaměřili a sestavili přehled nejčastějších příčin náhlého „bušení srdce”, se kterými se můžeme setkat v běžném životě i opakovaně. Přehled přinesl server Health.

Panický záchvat 

Jedním z případů, kdy může člověk pociťovat stav, jako by mu srdce bilo jako o závod, je panický záchvat. Může být zapříčiněn mnoha věcmi, téměř ve všech případech ho ale provází třes, pocení a pocity blížící se a neodvratné katastrofy.

Opakující se záchvaty paniky se dají léčit pomocí terapie nebo léky proti úzkosti.

Kofein

Především milovníci silné kávy se mohou častěji setkat se stavem, kdy jim srdce bije rychleji, než je obvyklé. Na vině může být kofein. „Stimuluje autonomní nervový systém, který může způsobit citelnější a rychlejší bušení srdce,” potvrzuje kardiolog Brian Kolski z kalifornské nemocnice svatého Josepha.

Pokud je bušení srdce doprovázeno i závratěmi, případně bolestí na hrudi, doporučuje Kolski neodkladnou návštěvu odborníka, i když si člověk myslí, že za daný stav může právě jen kofein.

Reakce na léky 

Pokud člověk užívá léky snižující překrvení (např. nosní sliznice ve spojitosti s rýmou nebo alergiemi), užívá vlastně stimulanty, které také mohou ovlivnit srdeční tepovou činnost.

„Lidé citliví na pseudoefedrin, aktivní složku v podobných přípravcích, mohou po jejich aplikaci zažívat zvýšené bušení srdce,” dodal Doshi. Podobné léky a jejich užívání je vhodné nejprve zkonzultovat s lékařem, především pokud člověk trpí srdeční arytmií (porucha srdečního rytmu).

Dehydratace 

Nepravidelný pitný režim nebo přílišná ztráta tekutin mohou vést k dehydrataci. Ta ve vážnější formě vede k bušení srdce a suchu v ústech, jejím znakem je i výrazně tmavá moč nebo svalové křeče.

„Dehydratace kromě jiného snižuje krevní tlak. To má vliv na celé tělo, což se ve výsledku může promítnout i v abnormální srdeční činnosti,” uvedl doktor Doshi.

Těžké kovy 

Na vině může být i vliv okolního prostředí, a to především u lidí, kteří pracují v různých průmyslových odvětvích, kde přicházejí do styku s těžkými kovy, jako je rtuť, kadmium a další.

Dlouhodobé vystavení těmto látkám může vést k zánětu, krevním sraženinám a dalším srdečním problémům, včetně arytmie.

„Působení těžkých kovů je pro srdce toxické a často způsobuje problémy s elektrolyty (ionty, které udržují stabilitu organismu). Cokoliv, co způsobuje poruchu a nerovnováhu elektrolytů, může způsobovat i bušení srdce,” dodal kardiolog Brian Kolski.

Reklama

Související témata:

Související články

Srdci mužů prospívá jen jedna manželka

Manželé se všeobecně dožívají vyššího věku a trpí méně nemocemi srdce než ti, kdo žijí sami anebo naopak s více ženami. Alespoň to tvrdí nejnovější vědecká...

Výběr článků

Načítám