Hlavní obsah

Když se mrňous stále mele

Právo, jt

Kojence ani batolata už neváží jen zdravotní sestry při návštěvě lékaře, ale také mnoho pečlivých rodičů, majících zájem na zdravém vývoji svého potomka. Ovšem nebývá to akce vůbec jednoduchá. Zvážit malého tvorečka, který se nezvyklé situaci brání živými pohyby celého tělíčka, vyžaduje správný grif i správné váhy.

Článek

Kojenec leží na plenách či na podložce v hladké plastové vaničce, která je přizpůsobena tvarem i velikostí tak, aby ani při prudkém hemžení ruček a nohou nemohl spadnout. Na trhu existují jak mechanické váhy s posuvným závažím (v cenové relaci kolem 1000 Kč), tak přesnější a hlavně rychleji reagující váhy elektronické (ETA, Soehnle, Salter, Tanita). Tyto modely se pohybují podle komfortu od 1800 do 6000 Kč. Dokážou odečíst tzv. táru, tedy vše, do čeho je občánek uložen, a do hmotnosti 20 kilogramů obvykle na displeji ukazují hmotnost s přesností na 10 nebo 20 gramů.

Dále jsou vybaveny protiotřesovou funkcí (tzv.weight lock), jež při tak vysoké citlivosti eliminuje výchylky způsobené prudkými pohyby kojence, pokud se mu vážení právě nelíbí.

Výrobci se předhánějí v designu, velikosti i nápaditosti displeje. Při výběru kojeneckých vah by ale měla dostat přednost větší základna, protože přístroj musí za všech okolností udržet stabilitu. Asi po dvou minutách vážení se systém vypne, aby šetřil baterie, obvykle stačí čtyři tužkové články.

A jedna ověřená rada na závěr. Vždy se vyplatí takový typ vah, u něhož lze plastovou vaničku po vážení snadno sejmout a omýt pod vlažnou vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám