Hlavní obsah

Když nohy nebolí, nikdo na ně nemyslí

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejenže se k nohám chováme macešsky, dokonce je soustavně zanedbáváme. Snažíme se je nacpat do malých bot, tísníme je v obuvi s dlouhou úzkou špičkou. Sledujeme sice módní trendy, ale nekontrolujeme materiál, ze kterého jsou vyrobeny. A vše završíme tím, že celý den nosíme vysoké podpatky.

Článek

 Nemůžeme se tedy divit, že téměř polovina dospělých nemá nohy v pořádku. V převážné většině jsou tyto deformace způsobené obuví. Určité vrozené dispozice sice také existují, ale při nošení vhodných bot by k vážným deformitám nohou nedošlo.

"Bota nesmí nohu poškozovat ani tvarem, ani materiálem. Musí mít správně modelovanou stélku. To je ta část obuvi, na které noha spočívá. Podrážka má být pružná, dostatečně silná a nesmí propouštět vlhkost. Výška podpatku by vždy měla odpovídat tvaru a účelu obuvi," informuje o požadavcích na správnou obuv MUDr. Pavel Smetana z Ortopedické kliniky dětí a dospělých v pražském Motole.

Pokud nohy nebolí, ani si na ně nevzpomeneme a boty si vybíráme pouze podle módních trendů. K lékařům zajdeme teprve až s problémy, kterým se dalo předejít. "K dalším prohřeškům patří, že nekontrolujeme, kde končí svršek boty nad podpatkem. Nesmí se svým horním okrajem zarývat do horního okraje paty a úponu Achillovy šlachy. Noha by nám také v uzavřené obuvi neměla klouzat po stélce. Zvláště u dětí by přední část svršku měla být dostatečně prostorná, aby neutlačovala prsty," říká dr. Smetana.

Co dělají špatné boty

  • Zarůstající nehty - obvykle je postižen palec. Okraje nehtu jsou zatlačovány do kůže a postupem času hrozí zánět a infekce. Kromě malých bot může být příčinou i nesprávné stříhání nehtů. Nehty na nohou stříháme rovně.
  • Kuří oka - vystouplé plošky ztvrdlé kůže se vytvoří nejčastěji na prstech, někdy se však mohou objevit i mezi prsty.
  • Mozoly - tvrdá kůže na chodidlech, která na rozdíl od kuřích ok nebolí.
  • Puchýře - když není bota poddajná či nám nepadne, udělají se puchýře, a to nejčastěji na patě nebo po straně palce.

Neuspěchat výběr

  • Je lepší, když si i na každodenní nošení vybereme zdravotní obuv. V případě, že již máme nějaké obtíže s nohama, bychom jí rozhodně měli dát přednost. Firmy, které ji vyrábějí, myslí i na její vzhled a módní design.
  • Boty nakupujeme raději odpoledne a vpodvečer. V průběhu dne nám obvykle nohy trochu natečou, proto si po obědě koupíme takové, které bez problémů můžeme nosit celý den.
  • Chodidla mají různý tvar a šířku, výběru bot věnujeme proto více času.
  • Je lepší vyzkoušet obě boty a projít se v nich po prodejně.
  • Prsty se musejí v botě volně pohybovat, zabrání to jejich deformaci.

Nohám prospěje

  • Unavené nohy ocení masáž. Můžeme použít osvědčenou francovku nebo je osvěží koupel ve vodě s citrónovou šťávou.
  • Jestliže domácí masáž nepomáhá, můžeme se obrátit na odborníka. Speciální masáž chodidel a protažení prstů jsou velmi příjemné. Bolavým nohám rozhodně prospěje.
  • Proti pocení pomáhá koupel v odvaru z dubové kůry. To je recept našich babiček. Stejnou službu udělají antiperspiranty, kterých je na trhu dostatek.
  • Boty často střídáme. Pokud se nám nohy hodně potí a nemáme možnost si je umýt, pak použijeme vlhké hygienické kapesníčky a sprej.

Reklama

Související témata:

Související články

Zarůstajícím nehtům je možné se vyhnout

Kvůli podebranému palci nespala knihovnice celou noc. Bolestivý zánět jí opakovaně způsobil zarostlý nehet. Lékaři jí ho už dvakrát strhávali. A protože...

Výběr článků

Načítám