Hlavní obsah

Když alergie útočí v pohodlí domova

Novinky, bok

Domov nebereme jen jako místo, kde přespáváme, ale také prostor, kde jsme v bezpečí a chráněni. I v našem útočišti na nás ale mohou číhat nástrahy v podobě různých alergenů, které dokážou potrápit naše zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Při pravidelném úklidu někdy zapomínáme na místa, která představují doslova ráj pro různé alergeny.

Článek

Lidé, kteří trpí různými alergiemi, vědí, čeho se vyvarovat, aby bylo jejich zdraví ohroženo co nejméně. Někteří se proto vyhýbají domácím zvířatům a jejich srsti, jiní si dávají pozor na pyly, prach či další nepříjemné látky.

Když ale přijdou domů, cítí se v bezpečí. Ne vždy to ale bývá stoprocentní pravda. I v mnoha domácnostech číhají nástrahy, které u citlivějších jedinců mohou způsobovat nepříjemné alergické reakce.

Přehled některých častých alergenů v domácnostech přinesl server FoxNews.

Obývací pokoj

Okna 

Nezřídka se může stát, že nás i doma potrápí alergeny, které se nacházejí běžně venku. A často za to může nějaký malý stavební nedostatek, například špatně utěsněná okna. Těmi se do bytu mohou dostávat například jemná pylová zrnka.

Pokud trpíte podobnou alergií, je vhodné v době pylových sezón co nejméně větrat, případně v krátkých úsecích. Při pylových alergiích je vhodné mít doma i čističku vzduchu, případně klimatizační jednotku, která v bytě zajistí dostatečný přísun a také cirkulaci vzduchu.

Nábytek a sedačky

Ať chceme, nebo ne, v každé domácnosti najdeme i na běžně používaných místech nějaké roztoče. Pravidelným úklidem se jich sice zbavíme ve velkém měřítku, mnohdy ale zapomínáme při úklidu na místa, kde se jim daří více než dobře - například pod gaučem, křesly či mezi zdí a skříní.

I tato místa by proto měla procházet pravidelnou očistou, abychom snížili výskyt parazitů a také prachu na možné minimum. To se týká i okenních parapetů, žaluzií, postelových pružin atd.

Krb 

Máte-li v obývacím pokoji krb, můžete si i v tomto ohledu zadělávat na alergickou reakci. Snadno přenosný alergen zvenku do domácnosti totiž představuje dřevo, s kterým chcete topit. Již při jeho výběru proto dbejte na kvalitu, případně i uskladnění. Je-li na kůře či jinde na povrchu viditelná i sebemenší plíseň, napadený kus dřeva vůbec domů nenoste.

Kuchyň

I v kuchyni, kde se pravidelně pohybujeme, jsou místa, která nahrávají nebezpečnému kumulování parazitů či prachu. Jedním z nejčastějších jsou horní prostory kuchyňských linek, pokud nejsou skříňky až ke stropu. Ideální místo k hromadění prachu, na které běžně nevidíme, a proto mu nevěnujeme takovou pozornost.

Potřeby pro domácí mazlíčky 

Pokud máte to štěstí, a můžete mít doma nějakého mazlíčka, jelikož na jeho srst nemáte alergii, i tak nemusíte mít vyhráno. Alergickou reakci můžete mít i na různé látky vylučované zvířaty (sliny, moč, lupy, samozřejmě také klíšťata apod.).

Kvůli minimalizaci výskytu alergie je doporučena jak pravidelná očista domácího mazlíčka, tak i jeho pelíšků, stravovacích misek a podobně.

Také se doporučuje mýt si obličej a ruce po každém delším kontaktu se zvířetem.

Ložnice

Postel 

Řada alergií či podráždění pokožky může mít viníka také v roztočích, kteří se rádi usídlují v naší posteli. I v ložnici je tak více než vhodné pečlivě otírat a čistit všechny povrchy, stejně tak pravidelně měnit ložní povlečení. Na škodu není i pravidelné praní polštářů a dek.

Koupelna

Jedním z častých problémů v koupelnách a místnostech s větší vlhkostí jsou plísně všeho druhu. Pokud nemáte koupelnu se samostatným oknem, které by umožnilo pravidelné větrání, určitě si do ní pořiďte stropní ventilátor, který také napomůže k výměně vzduchu.

Vany, sprchové kouty

Moderní koupelny nabízejí mnohé možnosti, jak prostor vybavit potřebnou sanitou. Někdo dává přednost vaně, jinému stačí sprchový kout. I tady všude je ale bez rozdílu velikosti prostoru potřeba udržovat vše čisté. Od samotné vany přes kohoutky až po izolační místa, která zabraňují zatékání vody do nepatřičných míst.

WC

Je-li součástí koupelny i toaleta, měla by být hygiena o to větší. Dostatečná pozornost by měla být věnována i různým podložkám, které si dáváme na zem. I jejich pravidelným čištěním či praním omezíme výskyt bakterií či alergenů na minimum.

Reklama

Související témata:

Související články

Atopický ekzém dokáže potrápit

Svědění zarudlé kůže, neustálé škrábání a probdělé noci. Leckdy typický obraz života lidí trpících atopickým ekzémem se napříště může úplně změnit. Jejich...

Alergie by se neměly podceňovat, ale léčit

Kvůli teplému počasí a kvetoucí přírodě se letos začaly dříve ozývat alergie. Lidé jimi trpící mají díky medicínskému vývoji větší možnosti, jak se s nimi...

Výběr článků

Načítám