Hlavní obsah

Každého čtvrtého kuřáka postihne plicní onemocnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimálně každého čtvrtého silného, dlouhodobého kuřáka, který se svým zlozvykem nepřestane, postihne chronické obstruktivní plicní onemocnění (COPD), uvádějí dánští vědci.

Článek

Mezi COPD patří mimo jiné chronická bronchitida a rozedma plic a tyto choroby představují jednu z hlavních příčin úmrtí ve světě. Prvním příznakem bývá obvykle kašel, postupně se dostavuje únava, dýchavičnost a další potíže s dechem svědčící o ničení plic.

Vědci z nemocnice v dánském Hvidovre, kteří po dobu 25 let monitorovali 8000 lidí, zjistili, že čtvrtina kuřáků čelí COPD. "Riziko, že se u trvalých kuřáků vyvine COPD, je nejméně 25 procent, což je více, než jsme doposud předpokládali," sdělil člen výzkumného týmu Peter Lange.

Do studie byli zapojeni kuřáci i nekuřáci. Vědci zkoumali fungování jejich plic na počátku výzkumu a pak je v průběhu pětadvacetiletého období pravidelně kontrolovali. Výsledky ukázaly, že u kuřáků je pravděpodobnost vzniku COPD šestkrát vyšší než u nekuřáků. Když se kuřáci krátce po zahájení studie svého návyku vzdali, riziko COPD u nich kleslo.

U žádného z nekuřáků se neprojevila vážná forma COPD. V průběhu studie 2900 lidí zemřelo, z toho 109 na COPD. "Naše zjištění je docela jednoduché: čím déle lidé kouří, tím větší je u nich nebezpečí vzniku COPD," řekl Lange.

Počet úmrtí v důsledku COPD ve většině zemí roste. Světová zdravotnická organizace odhaduje, že se toto onemocnění stane v roce 2020 třetí nejčastější příčinou úmrtí ve světě.

Reklama

Související články

Rozpoznat začínající astma není problém

Máte pocit, že vám kašel zvláště v noci či časně ráno roztrhne plíce? A co dušnost, tíže na hrudi či pískající dech? Pokud těmito příznaky trpíte,...

Tuberkulóza hrozí každému

Plicní nedostatečnost provází celou řadu chorob, které většinou podceňujeme tak dlouho, dokud nás vlastní tělo nepřesvědčí, že už to tak dál nejde. Obvykle...

Výběr článků

Načítám