Hlavní obsah

Každá druhá žena má občas problémy se zácpou

Právo, Petr Veselý

Vysedávání u televize a příliš mnoho sladkostí nebo tučných jídel. To bývají časté příčiny zácpy. Zejména o svátcích, kdy se jimi přejídáme. Zdaleka to však nejsou důvody jediné.

Článek

Pacientka, která navštívila svého praktického lékaře, vypadala ustaraně. Chtěla vědět, jestli jí nehrozí zaplavení organismu toxickými látkami. Už druhý měsíc ji totiž trápila úporná zácpa.

Lékař ji uklidnil a vysvětlil jí, že to je sice hodně rozšířená představa, ale jde o falešný mýtus. Organismu nic takového nehrozí. Pak se zajímal o ženin jídelníček, způsob života a léky, které bere.

Ukázalo se, že její potíže zřejmě spustil nový lék na vysoký tlak, který začala nedávno užívat. Podporoval vylučování tekutin z těla. To je jeden ze způsobů, jak snížit hypertenzi. Ženu, která málo pila, však příliš odvodnil.

Její potíže navíc zhoršoval nedostatek pohybu a špatný jídelníček. Lékař změnil ženě lék na vysoký tlak a doporučil jí, aby každý den vypila 2,5 litru vhodných tekutin, nejlépe neslazených balených vod. Také si každé ráno měla přidat do jogurtu polévkovou lžíci pšeničných otrub a kus cesty do práce i z práce jít pěšky. Problémy s vyprazdňováním zmizely během týdne.

Často nás sužuje úplně zbytečně

Zácpa trápí v různé míře třetinu mužů a polovinu žen. Většinu z nich zbytečně. Obvykle bývá důsledkem špatné životosprávy. Postižení totiž:

  • málo pijí
  • příliš mnoho hodin stráví vsedě, aniž by to kompenzovali alespoň procházkou, když už ne cvičením nebo sportem
  • nejedí dost potravin bohatých na vlákninu.

Nedostatek pohybu a správných tekutin často vyvolává zácpu u starších lidí. Vlákniny jíme zoufale málo skoro všichni.

Výzkum gastroenterologa doc. MUDr. Pavla Kohouta, CSc., a jeho kolegyně MUDr. Evy Choceňské přinesl šokující čísla: doporučené denní množství vlákniny (25-30 g) snědí u nás pouhá dvě procenta lidí. Lidé v ČR jí zkonzumují v průměru 12-15 g. Tedy asi polovinu toho, co by měli.

Když projímadla, tak ta šetrná

Potíže s vyměšováním nás trápí nejčastěji na cestách, například na dovolené. Obvykle souvisí s náhlou změnou našich životních zvyklostí:

  • dlouhé hodiny sedíme
  • jíme nepravidelně
  • je pro nás složitější vykonávat tělesné potřeby v jiném rytmu a v jiných podmínkách, než na jaké jsme zvyklí, atd.

U většiny lidí se tyto potíže upraví samy, někdy bývá nutné použít projímadlo. U akutní zácpy je to podle odborníků v pořádku, u chronické, které se nemůžeme zbavit dlouhé týdny, bychom měli být opatrnější.

V lékárně by nám měli poradit, která projímadla jsou ta šetrná a nenarušují sliznici střev, případně jejich pohyb.

Dlouhodobé užívání nevhodných projímadel může totiž snížit vstřebávání některých minerálů a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K). Ale také přispět k odvodnění organismu, narušit činnost střev, vyvolat v nich zánět a způsobit celou řadu dalších potíží. Některé z nich se pak léčí velmi obtížně.

„Někdy dojde dokonce k tomu, že si člověk vypěstuje na projímadlech závislost a není schopný se bez nich vyprazdňovat,“ říká doc. MUDr. Pavel Kohout, vedoucí Centra výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Signál jiné nemoci

Lékaři rozeznávají několik druhů zácpy: akutní, chronickou, návykovou (u ní hraje velkou roli psychika), spastickou, která často ztrpčuje život těhotným ženám (spasmus znamená křeč nebo stažení), a tak bychom mohli pokračovat. Každá z těchto potíží má trochu jiné příčiny, a tedy i způsob léčby. Proto je dobré zajít při dlouhodobějších problémech za lékařem.

A to tím spíš, že zácpa někdy signalizuje jinou chorobu. Nemusí to být zrovna zhoubný nádor. Může jít o cukrovku, vředy v žaludku, případně na dvanácterníku, onemocnění štítné žlázy, žlučníku, ledvin a další nemoci. Čím dřív je lékař zachytí, tím efektivnější bývá jeho léčba.

Problémy s vylučováním vyvolají někdy i léky: třeba antacida, která snižují kyselost žaludku, antidepresiva, opiáty tlumící bolest, léky proti křečím, na uklidnění nebo proti už zmíněnému vysokému tlaku. Také tady je nutná konzultace s lékařem.

Pomoci může i jídlo

Vláknina je nestravitelná část potravin rostlinného původu, kterou tvoří nevstřebatelné sacharidy. Na náš zažívací trakt působí blahodárně zejména proto, že na sebe váže vodu a stimuluje činnost střev. To znamená, že změkčuje stolici a zrychluje průchod potravy trávicím systémem. Vytváří také příznivé podmínky probiotickým baktériím.

Hodně vlákniny obsahuje především ovoce, zelenina a obilniny. Populární bombou plnou vlákniny se stalo psylium, které si lidé kupují v lékárně. Ale stejně účinné, a mnohem levnější jsou pšeničné otruby.

Obsah vlákniny v některých potravinách
PotravinaObsah vlákniny ve 100 g
Rýže0,9 g
Švestky a jablka0,9 g
Zelí1,3 g
Ovesné vločky1,4 g
Hrušky1,5 g
Žitný chléb1,5 g
Hrách2,0 g
Čočka3,9 g
Datle2,3 g
Brokolice3,0 g
Ostružiny4,1 g
Sójové boby4,9 g
Lněné semínko38 g
Pšeničné otruby45 g

Komu hrozí nejvíc:

- ženám,

- seniorům,

- lidem trpícím stresem,

- těm, kteří zanedbávají aktivní pohyb,

- lidem s nevyváženým jídelníčkem a nepravidelným způsobem života.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak rozumně bojovat se zácpou

Různě silnou zácpou trpí asi polovina žen a třetina mužů. Nejrozšířenějším prostředkem na ni jsou projímadla. Při jejich dlouhodobém užívání hrozí rizika,...

Výběr článků

Načítám