Hlavní obsah

Kari pomáhá pacientům s Alzheimerem

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Výzkumy amerických odborníků naznačují, že koření kari obsahuje látku, která může udržet na uzdě rozvoj Alzheimerovy choroby. Obsahuje totiž účinnou látku kurkumin, žluté barvivo, které u laboratorních krys dokázalo potlačovat vznik beta-amyloidu, tvořícího na mozku destruktivní povlak.

Článek

Vědecký tým svůj objev uveřejnil v americkém časopise Journal of Biological Chemistry. Popsal v něm účinky barviva kurkuminu s tím, že se jedná o skutečně efektivní látku v potlačování projevů Alzheimerovy choroby.

Kurkumin z koření kari je poměrně levný, ale především mnohem účinnější než všechny ostatní dosud známé léky, jimiž se pokoušejí lékaři zabránit vzniku bílkovin poškozujících mozek. Jen v Americe trpí Alzheimerovou chorobou na čtyři milióny lidí, po celém světě pak několik desítek miliónů.

Účinný i při rakovině

"Možnosti našeho objevu jsou opravdu senzační, jedná se o bezpečný a velmi efektivní lék pro prevenci i léčbu Alzheimerovy choroby. Kurkumin se používá již tisíce let jako bezpečný protizánětlivý lék při mnoha obtížích. Je součástí tradiční indické medicíny," uvedl Gregory Cole, vedoucí výzkumného týmu z Los Angeles.

"Současné testy na zvířatech podporují rostoucí zájem o jeho účinnost při léčbě chorob a stárnutí, včetně oxidativních poškození a zánětů jako jsou Alzheimerova choroba, rakovina a srdeční choroby. Je potřeba vyzkoušet kurkumin na prvních dobrovolnících, abychom stanovili bezpečnou dávku," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Alzheimerovou chorobou trpí 25 miliónů lidí

Nevyléčitelná Alzheimerova nemoc, se kterou přes deset let bojoval americký exprezident Ronald Reagan, jenž v sobotu zemřel, postihuje především seniory....

Sója a rybí tuk chrání před Alzheimerem

Morem stáří se v civilizovaném světě stala Alzheimerova choroba, která postihuje stále velké procento osob starších šedesáti let. Přitom každý jedinec může...

Výběr článků

Načítám