Hlavní obsah

K depresím jsou náchylnější lidé po čtyřicítce

WASHINGTON

Ženy i muži po celém světě jsou nejnáchylnější k depresivním poruchám, když dosáhnou věku 44 let. Ukázala to nová studie amerických vědců, kteří porovnávali lékařské údaje zhruba dvou miliónů lidí z 80 zemí.

Článek

Deprese je v psychiatrii jeden z mála stavů ohrožujících život. Podle čerstvých údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí celosvětově depresívními poruchami asi 120 miliónů lidí.

Nový výzkum amerických vědců ukázal, že poruchy nálad a nenormální úzkosti zasahují s největší silou lidi středního věku - a to bez rozdílu pohlaví, rasy, finanční situace a dalších faktorů. Pouze ve Spojených státech je znatelný jistý rozdíl mezi pohlavími - ženy postihují deprese a špatný psychický stav kolem čtyřicítky, muže o deset let později.

Podle profesora Andrewa Oswalda z Warwické univerzity nelze přesně říct, proč jsou v současnosti lidé středního věku co se týče psychických onemocnění nejzranitelnější. Poslední výzkum se podle něj liší od řady starších studií, podle nichž hrozily deprese lidem různého věku zhruba ve stejné míře.

Psychický stav se lepší po padesátce

Možným vysvětlením je i to, že ve středním věku "začíná fungovat jistý proces srovnávání, kdy lidé už vidí umírat některé své vrstevníky a začínají si víc vážit zbývajících let".

Psychický stav, který je nejhorší po čtyřicítce, se pak podle Oswalda opět lepší u padesátníků. "Důvodem k radosti je i skutečnost, že pokud jste v sedmdesáti letech stále fyzicky fit, v průměru jste na tom psychicky tak dobře a jste stejně šťastní jako ve dvaceti letech," dodává Oswald.

WHO upozorňuje, že v roce 2020 bude deprese druhou nejčastější příčinou pracovní neschopnosti. Před ní už budou jen nemoci srdce a cév.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy v depresi se opíjejí nárazově

Podle kanadských odborníků sáhnou ženy velmi často po láhvi alkoholu, když na ně přijdou chmury a pesimistické nálady. Bohužel kvůli tomu řada z nich alkoholu...

Od chronické únavy může pomoci i psychiatr

Nadměrná, dlouhotrvající únava je velký problém. S jejími příznaky neváhejte vyhledat lékařskou pomoc, což na sebe ovšem může navázat jisté komplikace. Mnozí...

Výběr článků

Načítám