Hlavní obsah

Již po dvou hodinách po přisátí klíštěte může dojít k infikování

Právo, Petr Veselý

Jaro nás láká k výletům, to s sebou ale nese jistá nebezpečí. Jedním z nich jsou klíšťata. Riziko, že nás infikovaný parazit nakazí klíšťovou encefalitidou, stoupá už řadu let. Sice pomalu, zato vytrvale. Vliv na to má víc věcí.

Foto: Profimedia.cz

Infikovaná klíšťata nás kromě encefalitidy mohou nakazit i lymskou boreliózou.

Článek

Ještě před pár roky byl doménou těchto parazitů hlavně nízký podrost na okrajích listnatých nebo smíšených lesů a v některých regionech ČR i vlhká údolí řek, případně okolí rybníků nebo jezer.

Dnes na ně běžně narazíte ve všech krajích, a dokonce i v městských parcích, stejně jako v zahradách u rodinných domů. Také bývají aktivní po delší část roku. Objevují se brzy na jaře a vydrží do pozdního podzimu. Při mírné zimě dojde občas k infekci i v tomto období.

Základem ochrany je vhodné oblečení a repelent

Infikovaná klíšťata nás kromě encefalitidy mohou nakazit i lymskou boreliózou (víc na www.borelioza.cz). První nemoc je virová a můžeme jí předejít očkováním. Druhá je bakteriální a vakcína proti ní zatím neexistuje. Lze jí předcházet jenom pomocí repelentů, doporučeného chování v přírodě a předepsaného oblečení.

Okamžitě po návratu z přírody je třeba se důkladně prohlédnout. „K infikování může dojít už po dvou hodinách po přisátí parazita,“ vysvětluje Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph. D., přední odborník na očkování.

Co můžeme udělat sami?
Oblečení by mělo zakrýt celé tělo, včetně hlavy.
Kalhoty jsou ideální s gumou na nohavicích, kterou dáme přes obuv. Pokud to nejde, přetáhneme přes ně dlouhé ponožky. Dávat si nohavice do holínek není ideální, protože parazit se může dostat dovnitř a pak na nohy.
Odborníci doporučují světlé barvy, pak totiž klíště snadněji uvidíme.
Vhodné jsou i moderní hladké materiály, například tzv. šusťákovina apod. – klíště se na nich hůře uchytí.
Důkladná prohlídka po návratu z přírody má také své zásady. Klíšťata se pohybují nejčastěji ve výšce 20 až 60 cm. Proto je u malých dětí najdeme ve vlasech a u dospělých spíš na nohou.
Při vysoké aktivitě klíšťat není dobré sedat si nebo lehat do trávy a chodit křovinatými porosty. Zdržovat bychom se měli hlavně na zpevněných cestách.

Jak klíště správně odstranit

Dospělé klíště nejlépe odstraníme pomocí speciální pinzety, kleští nebo jakési kreditky se zářezy. Koupíme je v lékárně za pár korun.

„Parazita podebereme co nejblíže k povrchu pokožky a pomalu ho vytáhneme kolmo na povrch kůže,“ říká docent Maďar. „Pokud je přisátý delší dobu, bývá nacucaný krví a kolem hlavičky si vytvoří takzvanou cementovou vrstvu. Proto bychom ho měli uchopit a jemně s ním pootočit na jednu i druhou stranu, aby se tato vrstva nalomila.“

Před vytažením a po něm postižené místo vydezinfikujete lihem nebo jinou dezinfekcí, ideálně jódovou. Existuje i souprava, která obsahuje vedle jódu také koloidní stříbro. Obě složky na klíště naneseme a necháme je hodinu působit. Stříbro pomáhá průniku jódu, který parazita usmrtí a vydezinfikuje. Po hodině se dá jednoduše odstranit pomocí pinzety.

Na nedospělého jedince, malou nymfu, stačí vlhký namydlený vatový tampón, kterým po něm lehce přejíždíme ze strany na stranu, až se uvolní.

Sledujte, jestli se u vás neobjeví signály infekce

První příznaky klíšťové encefalitidy připomínají chřipku: postiženého bolí hlava, svaly a klouby, má horečku, trápí ho únava a někdy i nevolnost. Tyto projevy odezní po 1 až 2 týdnech.

Druhá fáze nemoci se hlásí silnými bolestmi hlavy, horečkou a světloplachostí, ale také nevolností a zvracením. U vážnějších případů se objeví i tuhnutí svalů na šíji, třes, závratě, obrna nervů, poruchy spánku, paměti nebo dezorientace. Tento stav trvá dva až tři týdny. Pak se situace u většiny pacientů postupně zlepšuje. Asi u třetiny infikovaných chybí první fáze, rovnou se u nich projeví závažné příznaky druhé fáze.

Pokud virus postihne centrální nervový systém, může nemoc poznamenat pacienta na celý život. Trápí ho třeba obrna končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy spánku a soustředění, výkyvy nálad, deprese nebo horší duševní výkonnost. Některé pacienty choroba i usmrtí. Nejvíc dokáže ublížit starším a imunitně oslabeným lidem.

Zrychlené schéma očkování

Očkování proti klíšťovce se skládá ze tří dávek. Odstup mezi nimi závisí na zvoleném schématu. To zrychlené se dá absolvovat během dvou týdnů, kdy dostaneme dvě dávky, které už dokážou navodit dobrou obranyschopnost. Dobré je to zvládnout co nejdřív na jaře.

Opakovat ho bývá nutné po třech až pěti letech. Podrobnosti najdete na: Ockovacicentrum.cz, Vakciny.net. Pojišťovny na něj přispívají.

Reklama

Související články

Vědci rozšifrovali genetický kód klíšťat

Vědci rozluštili genetický kód klíšťat. Otevřeli tak možnosti účinnější prevence a léčby chorob, které klíšťata přenášejí. Výsledky výzkumu vědců z americké...

Výběr článků

Načítám