Hlavní obsah

Jíst a pít zdravě, ale i s požitkem

Právo, ves

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O pozitivním vlivu mírného pití vína na srdce a kardiovaskulární systém toho novináři napsali už dost. Málo zdůrazňují, že překročení rozumné míry alkoholu není rizikové jen kvůli nebezpečí závislosti, ale právě kvůli srdci a kornatění tepen.

Článek

S překročením rozumné míry se z vína jako léku stane jed. Rychle vzroste riziko kornatění cév a výrazně se zhoršuje i krevní srážlivost, která je vysokým rizikovým faktorem srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

Ideální je podle lékařů to, když lidé pijí víno nejen rozumně, ale hlavně k jídlu. Právě kombinaci rozumného pití vína a středomořské stravy považuje slavný francouzský kardiolog Serge Renaud za příčinu toho, proč ve Francii, podobně jako v oblasti Středomoří, trpí lidé méně na infarkty a mrtvice. Roli podle něj ale hraje také to, že tu je zvykem u jídla tolik nespěchat, jíst pomalu, ve větším klidu a pohodě. Navíc si lidé na jihu Evropy dopřávají odpolední siestu. Její pozitivní vliv na lidské zdraví prokázala řada studií.

Naložte si talíř a pak půlku porce vraťte

Jak vhodně skloubit víno s jídlem, to radí čtenářům autoři První i Druhé knihy o kráse snoubení vín a pokrmů Luboš Bárta a Branko Černý. V obou knihách je spousta receptů na jídla, která jsou nejen chutná, ale i zdravá. A pokud jde o nádherně vypadající talíře s vepřovým, kachnou nebo gulášem a knedlíkem? Platí jednoduché pravidlo. Naložte si talíř a pak půlku porce vraťte zpět. Zbytek si opravdu vychutnejte.

Vzhledem k tomu, že se Luboš Bárta snažil k jídlům vybírat z těch nejlepších domácích i zahraničních vín na našem trhu, nebude to velký problém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám