Hlavní obsah

Jen málo lidí hubne rozumně a efektivně

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hubnout se snaží milióny lidí. Drtivá většina těchto pokusů však končí krachem. Kvůli neznalosti. Lidé si myslí, že ke zhubnutí stačí dieta a pevná vůle. To je ale totální omyl.

Článek

Nevědí prakticky nic o efektivním shazování kil. Stejně jako vědí málo o tom, že nejrůznější zázraky na hubnutí ani vychvalované diety dlouhodobě nefungují. Fungují pouze komplexní vědecké metody, které absolvujete za pomoci odborníků. Velice přesnou představu o tom, jak takové metody vypadají a jaké úskalí na vás při hubnutí čekají, získáte z knihy Ivy Málkové Hubneme s rozumem, která nedávno vyšla. 

Přeceňují reklamu, podceňují vědu

Proč je nutné navštívit odborníka kvůli takové malichernosti jako shození pár nadbytečných kil? Protože to vůbec není malichernost. Naprostá většina lidí, a zejména žen, to zažila na vlastní kůži. Uvěřili reklamě na dietu nebo nějaký prostředek a podařilo se jim shodit na pár týdnů několik kilogramů pomocí diety. Jenže po určité době je nabrali zpátky a k nim ještě pár navrch. Byli při těle víc než předtím a zbytečně si pošramotili sebevědomí. Nemluvě o tom, jak negativně působila nadváha nebo obezita na jejich zdraví.

Že to není tak úplně snadné, to pochopí i lidé, kteří začnou hubnout pod dohledem odborníků.

Chutné nahrazovat stejně chutným

Hubnutí vypadá jednoduše: musíme zvýšit výdaj kalorií a snížit jejich příjem. V praxi to znamená víc sportovat nebo se aktivně hýbat a jíst méně kalorická jídla. Jenže jednoduché to určitě není. Musíme totiž většinou změnit kus svého života. V rámci této změny je potřeba se naučit: zjednodušenou matematiku kalorií, abychom nejedli víc, než máme, nahrazovat chutné kalorické bomby podobně chutnými jídly, která mají podstatně méně kalorií a jsou zdravější i z hlediska racionální výživy, každý den se věnovat sportu nebo nějakému aktivnímu pohybu, který umožní spálit dost kalorií.

Sport nesmí být dřina

Přemoci lenost bývá tvrdý oříšek. Spousta z nás zpohodlněla a sport nebo aktivní pohyb nás až tolik nelákají. Je proto nutné nejprve získat fyzickou kondici a pak si najít takové cvičení, po kterém se budeme cítit příjemně. Když pro nás zůstane jenom povinností a dřinou, nevydržíme u něj. Pokud nás sportování nebo cvičení zbaví i stresu, napětí a negativních emocí, bude to jenom další plus. Přispěje k tomu, že je nebudeme kompenzovat jídlem.

Jak eliminovat kalorické bomby

Naučit se znát přibližný obsah kalorií většiny jídel, abyste se nepřejídali, to jde například na kursech STOBu. Poradí vám tam řadu chytrých fíglů. Třeba to, jak nahrazovat lákavé, ale kaloricky příliš vydatné potraviny jídly stejně chutnými, které ovšem mají podstatně méně kalorií. Jak, to si můžeme ukázat třeba na jogurtech: 100 g jogurtu s obsahem tuku pod 1 % má 200 kilojoulů (kJ), 100 g jogurtu s 3 % tuku obsahuje 360 kJa, 100 g smetanového jogurtu s ovocem skrývá 800 kJ.

To znamená, že místo jednoho smetanového jogurtu si můžeme dát čtyři zcela odtučněné jogurty nebo dva s 3 % tuku. A tak bychom mohli v matematice kalorií pokračovat. Usnadní nám to, abychom netrpěli hladem a zároveň se nepřejídali.

Fígle, které zasytí

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny nám pomáhají hubnout. Vláknina, která je nestravitelná, v žaludku nabobtná a vyvolá pocit sytosti, aniž by tělu dodávala kalorie. Zpomaluje vstřebávání tuků i cukrů a má řadu dalších pozitivních účinků na náš organismus. Hodně vlákniny obsahují pšeničné klíčky, sušené meruňky a švestky, luštěniny, celozrnné výrobky, sója či sójové maso.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Držíte právě dietu?

Důležité je znát i glykemický index běžných potravin (GI). Ty s nízkým GI nás zasytí déle než ty s vysokým GI. Ten má například pivo, chipsy, kornfleky, sladké pečivo, sušenky, pizza, knedlíky a další potraviny. Nízký GI mají luštěniny, většina zeleniny, sýry, masa či rostlinné tuky.

Stále stejné omyly

Lidé, kteří se snaží shodit přebytečná kila, se velmi často dopouštějí stále stejných chyb. Například si stanoví, že shodí takový počet kil, který je nerealistický a z hlediska jejich zdraví dokonce nebezpečný.

Nebo uvěří zázračné dietě. Po několika dnech hladovění jim selžou nervy a přecpou se. S pocitem provinění pak znovu začnou hladovět a po určité době znovu selžou. To jim bere nejen sebevědomí, ale i chuť dál hubnout.

Další častou chybou je třeba to, že jsou zvyklí jídlo rychle hltat. Pokud se ho naučí jíst pomalu a pečlivě ho při jídle rozkousat, s překvapením zjistí, že je zasytí menší porce. Podobné je to i s počtem jídel, která si během dne dopřejí. Když si potraviny rozdělí do více jídel během dne, snědí toho méně, než když jedí třikrát nebo jen dvakrát denně.

A tak bychom mohli pokračovat. Jestliže se obrátíte na odborníky, poradí vám, jak se zbytečným chybám vyhnout a úskalí hubnutí úspěšně překonat.

Anketa

Držíte právě dietu?
Ano
58,9 %
Ne
41,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1340 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezdravé hubnutí může zabíjet

Anorexií nebo bulimií trpí v České republice tři procenta dívek. Ve snaze být co nejštíhlejší nejí nebo snědí velké množství a pak ho okamžitě vyvrátí. Nejsou...

Vědci: káva či čaj s cukrem udržují linii

Cukr v kávě nebo v čaji snižuje výrazně riziko, že budete přibírat na váze. Vyplývá to z čerstvé studie dánských vědců, kterou v pondělí přinesl deník...

Výběr článků

Načítám