Hlavní obsah

Jednostranné diety mohou vážně poškodit zdraví, varují lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Touha po rychlém zhubnutí vede mnohé lidi k velmi drastickým dietám. Podle odborníků ale tyto diety obvykle trvalé zhubnutí nepřinesou, naopak mohou velmi vážně poškodit zdraví. Nebezpečné jsou zejména redukční režimy, které odmítají některé potraviny, jako je třeba Atkinsonova dieta zakazující sacharidy, či veganství, které zcela vylučuje živočišné produkty. Rizikové jsou i diety, které se striktně orientují jen na jednu nebo několik málo potravin, jako denně ananas či vejce na tvrdo.

Foto: Profimedia.cz

Složení diety musí být pestré a obsahovat bílkoviny, sacharidy a tuky ve správném poměru a složení.

Článek

"Abychom dietní opatření přežili ve zdraví, měli bychom znát tři základní pravidla a vybírat si diety, které je splňují. Složení diety musí být pestré a obsahovat bílkoviny, sacharidy a tuky ve správném poměru a složení. Příjem a výdej energie musí být v rovnováze a změny se mají dít pomalu a dlouhodobě," vysvětluje předseda Fóra zdravé výživy Jan Piťha.

Podle výživového poradce Pavla Suchánka nesplňuje tyto požadavky ani módní paleolitická dieta. "Zásadním problémem této diety je, že radí konzumaci velkého množství mléčných výrobků a masa bez ohledu na tučnost. Podíl bílkovin na příjmu energie přesahuje 35 procent, což je dvakrát více, než je vhodné pro prevenci civilizačních chorob."

Tak vysoké množství bílkovin by podle Suchánka bylo přijatelné jen pro zcela zdravého člověka, který velmi intenzivně sportuje přinejmenším 1,5 hodiny denně po většinu dní v týdnu. Sporné je podle něj také označení paleolitická dieta. Strava paleolitického lovce obsahovala hlavně rostlinná semena a ořechy, tedy prospěšné rostlinné tuky, a ryby, tedy "dobré" živočišné tuky.

I veganství může být nebezpečné

Docent Pavel Kohout z Fóra zdravé výživy částečně zpochybnil i takzvanou Campbellovu dietu. Američan Colin Campbell ji nabízí jako nejlepší způsob léčby většiny civilizačních chorob, včetně rakoviny. Jde o přísně veganskou dietu bez živočišných produktů, tedy tuků a bílkovin.

"Veganská dieta může být jednou z možností, musí ale být dobře nutričně složena. Nehodí se vždy a pro každého, nepříznivé následky může mít v době růstu, těhotenství či nemoci," varoval Kohout.

Pro kontrolu správné váhy radí lékaři vypočítat si index tělesné hmotnosti BMI, kdy se váha vydělí výškou. Ideální hodnoty jsou mezi 18 až 25. Pro zdraví důležitější ale je obvod pasu, u žen by měl být pod 80 centimetrů, u mužů pod 94 centimetrů. Pokud BMI přesáhne 30 a obvod pasu u žen 88 centimetrů a u mužů 102 centimetry, hrozí zdravotní problémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Boubelky, které hýbou světem

Přestože společenský svět ovládají ultra štíhlé modelky, běžným domácnostem vládnou pohodové boubelky. Mít doma ženu kypřejších tvarů skýtá jistotu domácí...

Zhubnout lze i bez drastických diet

Hubnutí nemusí být taková dřina a odříkání, jak se na první pohled může zdát. Podle odborníků z magazínu WebMD.com stačí dodržovat několik rad, které dokážou...

Výběr článků

Načítám