Hlavní obsah

Je rostlinný hamburger zdravější než ten z masa? Podle odborníků ne vždy

Novinky, das

Češi patří mezi milovníky hamburgerů, které dnes již nejsou jen záležitostí fast foodů. Na svém jídelníčku je mají i restaurace úspěšných šéfkuchařů. V poslední době ale ty masové začaly nahrazovat vegetariánské či veganské varianty, které jsou svou chutí stále více podobné těm původním.

Foto: Profimedia.cz

Rostlinný hamburger může mít skvělou chuť, přesto zdravější být vůbec nemusí.

Článek

Z čeho je dnes vyrobeno rostlinné „maso”?

Na trhu je dnes celá řada rostlinných variant mas. Některé jsou vyrobené z tofu či luštěnin (z černých fazolí, čočky či hrášku), často se ale jedná o průmyslově zpracované potraviny, které obsahují spoustu ingrediencí, díky čemuž je jejich chuť nejvíce podobná skutečnému masu.

Bohužel mnohé takto zpracované potraviny mohou mít za následek, že obsahují více kalorií, ale také kvůli lepší chuti i vyšší obsah sodíku a někdy i dalších přidaných látek.

Za problematický považuje americké Centrum pro kontrolu nemocí právě vysoký obsah sodíku, jelikož právě tento minerál bývá příčinou srdečních chorob a mozkové mrtvice, přičemž podle této instituce většina sodíku v naší stravě pochází ze zpracovaných potravin a jídel z fast foodů.

Nicméně pokud je rostlinná náhražka masa konzumována jako součást jinak zdravého jídelníčku bohatého na zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy či semínka, pak lze tolerovat i fakt, že se jedná o zpracovanou potravinu.

Za zdravými a dietními výrobky se často schovávají průmyslově zpracované potraviny

Zdraví

Masné výrobky na rostlinné bázi

Nejnovější verze rostlinných hamburgerů a jiných mas jsou vyráběny tak, aby zaujaly i skutečné milovníky masa, kteří touží ať už z environmentálních, nebo zdravotních důvodů omezit konzumaci masa.

Zatímco některé tyto hamburgery obsahují zdravé přísady, jiné nemusí, proto je důležité důkladně číst složení výrobků na obalech.

Nejběžnější složky, z kterých jsou hamburgery na rostlinné bázi vyrobeny
Sójový proteinový koncentrát a izolát - nejedná se o nejzdravější složku. Jde o vysoce zpracovanou formu sójových bílkovin. Mnohem zdravější variantou jsou potraviny vyrobené z celých sójových bobů, jako je tofu či edamam.
Izolovaný hráškový protein - extrahuje se ze žlutého hrachu. Přestože nejsou známy žádné negativní vlastnosti této bílkoviny, po nutriční stránce se nikdy nevyrovná celému hrachu.
Texturovaný rostlinný protein - často se vyskytuje v náhražkách masa. Nejčastěji se získává ze sóji, nicméně může být vyrobený i z jiných zdrojů např. pšenice.
Pšeničný lepek - jedná se také o rostlinný protein, který je obsažen v pšenici a naleznete ho nejčastěji v alternativách masa na bázi seitanu.
Leghemoglobin - sójový hemoglobin, jehož molekula je velmi podobná té v klasickém  mase a je odpovědná za chuť masa. Původně byl získáván přímo ze sójových rostlin, nyní je vyráběn pomocí fermentace geneticky upravených kvasinek. Jeho další výhodou je červená barva. Prozatím neexistuje žádný výzkum potvrzující bezpečnost této složky, pokud ji jedinci konzumují ve větším množství a dlouhodobě.

Kromě těchto ingrediencí mohou rostlinné hamburgery obsahovat i další přídavné látky tzv. aditiva. Patří sem některé vitaminy a zdravé minerály, které mohou produkt obohacovat o důležité nutriční látky, ale také o látky, které tělu příliš neprospívají jako například právě sodík.

Klíčky plné zdraví aneb Malý zázrak přírody, který stojí za vyzkoušení

Zdraví

Jsou veganské alternativy zdravější než klasické maso?

Podle nutriční terapeutky Samanthy Cassettyové na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět, protože kromě samotného rostlinného hamburgeru, který může být různé kvality, velmi záleží i na ostatní stravě, kterou jedinec konzumuje.

Například pokud si ve fast foodu budete vybírat, zda si dáte hamburger z masa či bez masa, pak bude jen málo pravděpodobné, že rostlinný výrobek bude zdravější. Obě varianty budou podobně kalorické a budou obsahovat jak nasycené tuky, tak vysoké množství sodíku, zvlášť když budou podávány ve stejné housce.

„Často se stává, že sodíku má ve skutečnosti mnohem víc rostlinný hamburger, zvlášť pokud si hamburger z masa grilujete sami doma,” upozorňuje na svém webu Cassettyová.

Krůtí, kuřecí, ale i hovězí hamburger, který si ugrilujete doma, bude zajisté obsahovat méně sodíku, navíc se obejde i bez jakýkoliv přidaných a konzervačních látek.

Zdravotní výhody ale mohou být velmi snadno potlačeny, pokud zbytek jídelníčku bude složen z dalších nezdravých potravin.

Jsou alternativy masa přínosnější pro naší planetu?

Produkce hovězího masa vyžaduje mnohem více masa a vody než jiné živočišné potraviny, jako jsou mléčné výrobky, drůbež, vejce a vepřové maso. Proto není  pochyb o tom, že rostlinné alternativy masa mohou mít pozitivní vliv na životní prostředí.

Nicméně ale nelze zapomínat i na další fakta. Například že bez dostatku kravského hnoje nebudou pole úrodná a budou i pravděpodobně hůře vsakovat vodu.

„Navíc k extrakci proteinu ze sóji se používá vysoce toxické rozpouštědlo, které nejenže představuje zdravotní riziko pro pracovníky v továrně, ale také přispívá ke znečištění ovzduší,” dodává Cassettyová.

Nezdravá strava je stejně návyková jako drogy

Zdraví

Na co hledět při nákupu rostlinné alternativy masa?

  • Vždy porovnejte obsažené přísady. Čím delší bude seznam přísad, tím je zřejmější, že se jedná o vysoce zpracovanou potravinu.
  • Sledujte hladinu sodíku. Rostlinné hamburgery mohou obsahovat více jak 500 mg sodíku, přičemž přidáte-li k němu ještě sýr a housku, je pravděpodobné, že sodíku bude mít ještě více.
  • Zkontrolujte štítky na obalu. Rostlinný výrobek může obsahovat alergeny a další složky, na které můžete být citliví. Za běžné spouštěče je považována sója a také lepek.
  • Zkontrolujte informace o obsažených bílkovinách. Obsah bílkovin v rostlinných masech se liší. Pokud jedinci přistupují k rostlinné alternativě masa jako k hlavnímu zdroji bílkovin ve stravě, pak je dobré vždy sáhnout po potravinách s vyšším obsahem bílkovin (nad 10 g).

Reklama

Související články

Veganství není dieta, můžete i přibrat

Lidí, kteří se zaměřují na veganskou stravu, každým rokem přibývá. Důvody jsou jak etické, tak zdravotní. Ačkoli z jídelníčku mizí tučné potraviny, jako jsou...

Rostlinné oleje, které prospívají zdraví

Rostlinné oleje jsou důležitou složkou stravy. A zvláště jednodruhové, za studena lisované, tělu prospívají. Ačkoliv je každý druh rostlinného oleje...

Výběr článků

Načítám