Hlavní obsah

Jazykové znalosti udržují stav mozku

TORONTO

Lidé, kteří po celý život hovoří dvěma jazyky, lépe odolají psychickým potížím stáří. V pondělním vydání odborného časopisu Journal of Psychology and Aging to tvrdí vědci z torontské univerzity.

Foto: Pavel Čempěl

Zavěšený skřečoňský most čeká o víkendu revize ložisek a nosného systému.

Článek

Jejich výzkum ukázal, že osoby, které jsou zvyklé hovořit dvěma jazyky, se lépe soustřeďují a snáz se přizpůsobují rychle se střídající zátěži. V pokročilém věku to chrání před Alzheimerovou chorobou i demencí.

Poznatky, k nimž dospěl tým Elleny Bialystokové, jsou dalším důkazem souvislosti mezi jazykovými znalostmi a stavem mozku ve stáří.

Rychlejší reakce

Studie se neopírala jen o plně bilingvistické Kanaďany, ale také o skupinu obyvatel indického státu Tamilnádu. V Kanadě jsou oficiálními jazyky angličtina a francouzština a pokusné osoby z Tamilnádu hovořily od dětství tamilsky a anglicky.

Vědci porovnávali rychlost jejich mentálních reakcí se skupinou lidí, kteří hovořili jen jedním jazykem. Všem účastníkům výzkumu bylo 60 až 88 let. Bilingvisté v testech přesvědčivě druhou skupinu předčili a dosáhli dokonce výsledků, které jsou běžné ve věkové skupině od 30-59 let.

Bialystoková k výsledkům poznamenala, že všichni bilingvističtí účastníci používali oba jazyky každý den a že nelze říci, zda by téhož výsledku dosáhli ti, kdo druhým jazykem hovoří jen příležitostně.

Článek se zmiňuje také o výzkumu bilingvistických dětí. Vyplývá z něj, že mozek těchto dětí používá mechanismus, který mu umožní "vypnout" jazyk, který zrovna není používán a zabránit tak míchání obou. Právě tato schopnost přepínání a zaměřování mozku vede podle Bialystokové v pozdějším věku k zachování vysoké psychické kapacity mozku.

Reklama

Související témata:

Související články

Mozek ovlivňuje lehkomyslnost mládeže

Američtí vědci prokázali, že za lehkomyslnost u mladých lidí, kteří riskují více než dospělí, může mozek. Svou teorii, podle níž je mládež náchylná k užívání...

Vivaldiho hudba podporuje myšlení

Vědci ze Státní univerzity v ohijském Columbusu zjistili, že zvolený hudební žánr při rekreačním běhu ovlivňuje mozkové buňky. Běh za poslechu klasické muziky...

Při operacích mozku pomáhají neuronavigace

Ještě v polovině minulého století se mozek operoval dokonce bez pomoci mikroskopu. Zákonitě proto docházelo k nechtěným poškozením mozkových funkcí či úmrtí...

Výběr článků

Načítám