Hlavní obsah

Jarní sporty, které zvednou náladu a sníží váhu

Novinky, das

Jaro začalo a s ním chuť uskutečnit pozitivní změny v našich životech. A jak postupně odhazujeme zimníky a šály, vypadá to, že i ti největší lenivci by mohli rozhýbat svá těla a doslova „vybagrovat“ odněkud z hlubin zimou zbídačených těl nějaké ty endorfiny.

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší sparing partner na pohyb je pes.

Článek

Přinášíme vám tři tipy na sporty, které se dají provozovat s trochou dobré vůle takřka celoročně, ale právě jaro je to nejlepší období pro všechny začátky. S úsměvem a sluníčkem jde totiž vždycky všechno lépe.

Chůze

Nejjednodušší pohyb, který jsme se naučili v raném dětství a který může provádět bez nadsázky každý. Navíc obyčejná svižná chůze do mírného kopce je jednou z nejlepších hubnoucích aktivit, jakou si dovedete představit.

Tato „Popelka fitness světa“ se navíc konečně dočkala uznání v podobě H.E.A.T. Programu, kdy se „šlape“ na speciálních trenažérech ve fitku. Ale je jaro, tak proč trávit čas v uzavřené tělocvičně.

„Vezměte s sebou kamarádku. Pokud nasadíte slušné tempo a nebudete se jen ploužit kolem výloh obchodů, uvidíte, že se výsledky brzy dostaví,“ radí Marcela Macáková ze serveru Aerobic.cz, kde se „scházejí“ všichni, kteří hledají pro sebe to nejlepší cvičení a osvědčené tipy, jak zvítězit nad leností.

"Ještě lepší sparing partner než kamarádka je pes. Nezavolá vám na poslední chvíli, že s vámi nemůže jít, protože si dá raději dvacet na gauči, ani se nevymlouvá na PMS. Zkrátka je to parťák pro každý aktivní den,“ dodává Macáková.

Běhání

Zatímco ještě nedávno všichni, kteří chtěli být IN, zvedali železa v posilovně, trávili čas na „greenu“, nebo ve jménu knihy Jíst, meditovat, milovat zkoušeli „laškovat“ s jógou a podobnými technikami, dnes oprášili svoje teplákovky (nejen s pruhy) a vyrazili na jogging.

Běhají známé osobnosti, běhají manažeři a běhat můžete i vy. Výhodou je, že nemusíte mít ty adekvátní příjmy, abyste si platili pernamentku ve fitku, členské příspěvky v golfovém klubu, nebo cestu do Indie. Prostě běžíte…

Samozřejmě ne každý má to štěstí, že bydlí blízko krásné lesní/polní cesty, ale s trochou nápaditosti si svoje místo najdete. A pokud skutečně bydlíte v centru ošklivého města, kde se bojíte i do parku, pak můžete zkusit i ten běhací pás ve fitku.

A pozor: Správný běžec začíná rozcvičením a nepodceňuje strečink. Zároveň začněte pozvolna a začněte si vést deník. Ideální je, pokud máte snahu i zhubnout, zapisovat si vše, co jste snědli.

Zumba Fitness

Oblíbené skupinové cvičení, které díky žhavé hudbě a temperamentním pohybům „voní létem“, je to pravé pro všechny ženy, jež se touží nabít taneční energií.

Dámy, litujete, že váš partner není tancechtivý a šel by s vámi snad i do horoucích pekel, jen ne na taneční parket? Takových je bohužel většina našich mužů. Přestaňte to řešit a místo do stokrát odkládaných tanečních pro dospělé se zapište sama na lekce Zumby.

Oficiální slogan Zumby zní „Zbav se rutiny a přidej se k party“ a dle slov Lenky Šnajdrové, Z-COM reprezentantky pro ČR a SR (www.zumbaholky.cz ), jde o sport, jenž je za jistých okolností vhodný pro každého.

Kdo by přesto Zumbu neměl cvičit

  • lidé s velkou nadváhou (pro ně jsou určeny speciální lekce ve vodě nebo Zumba Gold)
  • ti, kdo vyloženě nemají rytmické cítění, případně dokonce nesnáší tancování - výsledná podoba Zumby totiž skutečně vypadá jako tanec
  • zarytí introverti, neboť hodina je – jak praví slogan - jedna velká a poměrně hlučná party
  • chvilkoví nadšenci, kteří se třicet let nehnuli z gauče, ale nyní chtějí křepčit na hodině jako ostatní (pomalu a s rozvahou, vážení)
  • cvičenci se specifickými zdravotními omezeními (vyhřezlá plotýnka, pokročilá artróza kolenních nebo kyčelních kloubů, těhotné v prvním trimestru, pokud Zumbu nikdy předtím necvičily.

Reklama

Související témata:

Související články

Nadváha rodičů ovlivňuje i budoucnost dětí

Dětská nadváha a obezita se řadí mezi největší celospolečenské problémy vyspělého světa. Svou roli v této problematice sehrávají i rodiče. Kromě genetických...

Jak hubnout při směnném pracovním režimu

Přehozené biorytmy, nedostatek spánku a nepravidelné stravování během dvanáctihodinových směn komplikuje hubnutí mnohem více než při klasické pracovní době....

Motivace, která pomáhá ženám při hubnutí

Hubnutí a diety. Věčné téma, které je součástí života nejedné dámy toužící po lepším vzhledu. Aby šlo shazování kil snáze, je dobré mít nějaký cíl, případně...

Výběr článků

Načítám