Hlavní obsah

Jak vyléčit rýmu? Pomůže česnek, horká lázeň i sůl

Novinky, Michaela Maršálová

Že je rýmička smrtelná mužská nemoc na sedm, ví každý. Rýma ale opravdu dokáže pořádně potrápit, a to nejen muže. Jak se jí co nejrychleji zbavit?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hlavně pravidelně uvolňujte nos smrkáním. Ale jemně! Papírový kapesník po každém vysmrkání vyhoďte a umyjte si ruce. Od rýmy si můžete pomoct i masáží nosu – ukazováčky stlačujte střídavě strany kořenu nosu, zatímco palci zakrýváte nosní dírky. Opakujte na každé straně desetkrát a pak si deset vteřin jemně masírujte horní část ušních boltců.

Určitě jste také už slyšeli o účinku napařování. Když si připravíte parní lázeň obličeje s pár kapkami kafrového, tea tree nebo mátového oleje nebo s lžící sody, rozpustí se vám hlen a uvolní dutiny.

Na obličej si též můžete přiložit ručník namočený v horké vodě. A možná to zní neuvěřitelně, ale pomáhá i horká koupel předloktí a chodidel – díky horké vodě se stáhnou cévy v těle i sliznice, a ucpaný nos se tak uvolní.

Chronická rýma může výrazně zhoršit kvalitu života

Zdraví

Nos si můžete i vypláchnout, a to díky speciální konvičce a solnému roztoku. Jen varujeme, že to není moc příjemné a chce to cvik. Při léčbě rýmy samozřejmě můžete sáhnout i po dostupných lécích. Existují kapky i spreje, záleží na tom, co vám víc vyhovuje.

Doplňujte minerály, hlavně hořčík a zinek, zvlhčujte si doma vzduch, konzumujte hodně tekutin, a to jak v podobě vody a bylinkových čajů, tak v silném vývaru, dejte si chilli a česnek, nestresujte se a hodně spěte.

Babské rady

Už naše předchůdkyně věděly, jak se rychle zbavit rýmy. Díky bylinkám můžete ulevit svému nosu i zahleněné hlavě. Jak?

Večer si dejte horkou lázeň, do které kápněte trochu smrkové silice. Pak se pořádně utřete a zalezte si do peřin a aspoň půl hodiny se poťte. Nepodceňujte také jídelníček!

Během rýmy vynechte mléčné výrobky a místo nich jezte ovoce a zeleninu, uvařte si silný slepičí vývar a pijte bylinkové čaje s medem a citrónem. Nezapomínejte ani na všelék česnek.

Medvědí česnek je silák naší přírody

Zdraví

Stroužek této superpotraviny nasekejte nadrobno, zalijte troškou medu a spolkněte. Nakonec si uvařte silný slepičí vývar.

Jak spustit zaraženou rýmu

Dokud se člověk nemůže vysmrkat a má zahleněnou hlavu, je to hodně nepříjemné. Základem léčby je proto naředění hlenu, aby bylo možné ho vysmrkat.

Proto hodně pijte, zvlhčujte si vzduch, proplachujte nos a inhalujte. Taky si můžete čichnout k čerstvě nastrouhanému křenu.

Nemocné děti

Nejhorší je, když jsou nemocné děti. Pokud je hlen průhledný, pomůže odsávání.

Nejlepší byliny na odhlenění

Zdraví

Pokud ne, zkuste inhalaci horké páry, pokud to dítě zvládne, nebo mu namočte ruce do lavoru s horkou vodou (teplotu předem zkontrolujte!). Názor pediatra na dětskou rýmu si můžete přečíst tady.

Reklama

Související témata:

Související články

Babské rady pro krásnou a bezchybnou pleť

Snad každá žena touží po krásné a bezchybné pleti. Jenže jak jí dosáhnout? Pomocí značkových a leckdy i drahých krémů, nebo starých babských rad? U těch...

Na rýmu a kašel s bylinami

Při nemocech z nachlazení je nejlepší zalézt do postele, dodávat tělu dostatek tekutin a vitamínu C. V počátcích onemocnění nám skvěle poslouží bylinkové čaje,...

Neléčená alergie může přerůst v astma

Začalo jaro a s ním i výskyt projevů různých alergií. Mezi nejčastější chronická neinfekční onemocnění dýchacích cest patří bezesporu alergická rýma. Málokdo...

Výběr článků

Načítám