Hlavní obsah

Jak v pohodě zvládnout jarní únavu

Novinky, das

Máme tady doslova aprílové počasí. Jeden krásný slunný den vystřídá hned několik velmi studených, deštivých či větrných dnů a natěšení lidé na teplé slunné počasí často upadají do deprese. Snad není člověka, který by právě v tomto období nepoznal psychickou či fyzickou únavu. Jak s ní nejlépe bojovat?

Článek

Každý člověk je jiný, proto i na každého člověka působí různé látky jinak, a tak to je i  s tzv. životabudiči. Některým lidem postačí dostatečný pitný režim s pravidelným příjmem viatmínů, jiným zas káva, čaj či nejrůznější energetické nápoje či zázračné tobolky.  

Vitamínové doplňky

Samozřejmě nejlepší je získávat vitamíny z ovoce či zeleniny, ale pokud k tomu člověk nemá tolik příležitostí, postačí i vitamínové doplňky. Pokud si chcete být jisté, že dané přípravky opravdu obsahují co reklamují, pak je lepší volit přípravky, které jsou registrovány jako léky. Podobné je to i s doplňováním minerálů a stopových prvků.

Nejrozšířenější stimulant na světě - káva 

Káva díky kofeinu zvyšuje naši výkonnost při činnostech vyžadujících pozornost. Její účinek nastupuje velice rychle, ale také velice rychle odezní. Doba účinku se odhaduje zhruba na 45 - 55 minut.

Oživující čaje

Čaj obsahuje tein, díky kterému má čaj povzbuzují a „oživující“ účinky. Podle některých odborníků je tein pouze jiný název pro kofein. Zcela jisté je, že kofein v čaji působí na organizmus jemněji. Do těla i z těla se dostává pozvolna.

Energetické nápoje

Nápoje, jejichž základem je velmi často vysoký obsah cukrů a dvě hlavní stimulační látky – syntetický kofein a taurin. Běžný obsah kofeinu v takovém nápoji se pohybuje kolem 80 mg (250 ml). Syntetický kofein se podobně jako káva velice rychle vstřebává a také rychle odezní. Při výše uvedeném obsahu kofeinu je jeho účinek znatelný zhruba 1h až 1,5h.  

Zázračné stimulanty

Stimulanty neobsahují téměř žádné sacharidy. Jejich základem je speciální kombinace stimulačních látek, které podporují lepší činnost mozku a nutí organismus efektivněji využívat svých vlastních energetických zásob. Základem běžných stimulantů je např. guarana a další složky, převážně syntetického původu.

Chytré drinky překypují energií

V současné době lze sehnat i tzv. SmartDrinky - nebo-li chytré nápoje. Jejich výjimečnost spočívá ve speciální kombinaci extraktů ze vzácných rostlin. Díky této kombinaci působí dlouhodobě a nástup účinku je velice rychlý. Při jejich výrobě se respektují poznatky nejnovější vědy a tradičních medicín. Obsahují guaranu – tedy přírodní kofein, která je známá především jako rychlý zdroj energie.

Tajemství bájného ženšenu

Ženšen zvyšuje mozkovou aktivitu a zvyšuje účinnost vitamínů.  Kromě jiného zlepšuje koncentraci, zmírňuje stres, snižuje únavu, zlepšuje náladu a je pokládán za afrodiziakum. Pro probuzení organismu je nejvhodnější korejský a sibiřský ženšen.

Koenzym Q-10

Velmi oblíbený antioxidant, který zvyšuje fyzickou i psychickou kondici (přepracování, stres). Studie prokázaly, že dodávání Koenzymu Q 10 zvyšuje tréninkovou kapacitu a transport kyslíku u lidí se sedavým zaměstnáním.

Niacin - vitamín B3

Hraje nezbytnou úlohu v energetickém metabolismu buněk a při opravě DNA. Nezbytný pro pevné nervy. Pomáhá při depresi a při léčbě schizofrenie. Upravuje vysoký krevní tlak a snižuje škodlivý LDL cholesterol.

Guarana 

Guarana obsahuje velké množství kofeinu. Ten působí jako stimulátor centrálního nervového systému, zvyšuje rychlost a sílu srdečních stahů. Pravidelné podávání brání ukládání cholesterolu do cévní stěny. Odborníci jí doporučují jak studentm tak manažerům a řidičům.

Foto: Novinky

:. 1. Pickwick T-Kick je povzbuzující černý čaj s guaranou. 2.Calibrum Profi -.multivitamin s minerály a adaptogenem pro maximální nasazení - zlepšuje koncentraci, stimuluje psychickou a fyzickou výkonnost. 3. OGO Čistý kyslík - Elixír života - Okamžitá energie pro Vaše tělo i mozek. 4. Tekutá káva Tchibo Exclusive Fluid - vznikla kombinací výhod zrnkové a rozpustné kávy. 5. Zelený čaj Alnature - Bio výrobek lze zakoupit v DM-drogeriích.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy platí za přesčasy zdravím

Podle britských odborníků by měla být ženám zakázána práce v přesčase. Jejich tělo totiž není schopno po dlouhé pracovní době regenerovat a dochází u nich...

Tmavé kruhy pod očima způsobuje nedostat železa

Pokud vás trápí tmavé kruhy pod očima, dost možná to značí chudokrevnost, jejíž nejčastější příčinou je nedostatek železa. Tvrdí to alespoň britští specialisté...

Výběr článků

Načítám