Hlavní obsah

Jak si jídlem nezhoršit cukrovku

Právo, Petr Veselý
ČR

Cukrovka dosáhla spolu s obezitou rozměrů celosvětové epidemie. ČR patří k nejpostiženějším zemím. Přesto se většina diabetiků v ČR nevyzná v otázce sacharidů tak, jak by měla. Přitom jde o jednu z klíčových znalostí pro to, aby svou nemoc udrželi na uzdě.

Foto: Stanislava Dvořáková

Poutače na Mírovém náměstí upozorňují na zahájení festivalu Jeden svět spojeného s hlasovací anketou Ústí sobě.

Článek

Diabetici se málo zajímají o obsah cukrů nebo sacharidů na obalech výrobků a málo vědí o tom, jaké potraviny jich obsahují vyšší množství, a jsou tedy pro ně rizikové. Diabetologové se s tímto jevem setkávají ve svých ordinacích prakticky denně.

Spousta diabetiků se totiž domnívá, že nevhodné jsou pro ně jen sladké potraviny. Neuvědomují si, že ty, které obsahují vyšší množství složitějších sacharidů a nemají sladkou chuť, pro ně mohou být podobně problematické. Jen za delší dobu, než se v organismu rozštěpí na ty jednodušší.

Typickým příkladem mohou být třeba výrobky z bílé mouky, například rohlíky a housky. Anebo pivo, případně výrobky pro diabetiky, které obsahují sorbit a fruktózu.

Řadu diabetiků překvapí i to, že značné procento sacharidů (tzv. škrobů, které se štěpí na glukózu) je třeba v obilninách, v rýži a v těstovinách. Sacharidy obsahuje také mléko a většina mléčných výrobků. Diabetik by o nich měl vědět a měl by je zahrnout do denní dávky sacharidů, která je pro něj vhodná.

Pozor na speciální výrobky

Většina lidí zároveň netuší i to, že jim cukrovka může způsobit slepotu. Ale nejen ji. Také selhání ledvin, ztrátu citu pro teplo nebo otoky na nohou. Netuší, že riziko cévních potíží, infarktu, případně mrtvice je u nich pětkrát vyšší.

Statistiky uvádějí, že 90 procent diabetiků je obézních. Přitom obezita cukrovku zhoršuje a komplikuje i celkový zdravotní stav pacienta. A naopak. Stačí relativně málo shodit a diabetikovi se obvykle zlepší stav nemoci a často i další ukazatele jeho zdraví. Navíc mu hrozí podstatně menší riziko srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.

Proto jsou například noční a večerní nájezdy na ledničku, při kterých se diabetik přejídá nejrůznějšími potravinami, pro něj ještě rizikovější než pro relativně zdravé lidi. Zejména pokud si dopřává dobroty bohaté na živočišné tuky. Řada diabetiků si navíc neuvědomí, že v některých potravinách je tuk skrytý. Například v párcích, a to i v těch takzvaně dietních, v šunce, v relativně libovém vepřovém a v dalších výrobcích.

Diabetici se také často mylně domnívají, že speciálních DIA výrobků, které jsou pro ně určené a které místo cukru obsahují umělá sladidla, mohou sníst, kolik chtějí. Nemohou. Když je jedí často, a navíc v příliš velkém množství, hrozí jim nejen vysoká hladina cukru v krvi, ale i nadbytečná kila.

Když tuky, tak zdravé

Pokud jde o tuky, měli by diabetici jíst hlavně ty rostlinné, bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které snižují riziko aterosklerózy. Hodně jich bývá zejména v rostlinných olejích a v mase ryb (zejména tuňáka, lososa, sledě, makrely, sardinky, pstruha atd.).

Pokud jde o smažení na tucích, měli by používat jenom ty tuky, které jsou k tomu určené. Co se týká populárního fritování, dietní sestry ho diabetikům většinou nedoporučují. Spousta lidí totiž nevyměňuje olej, tak jak by měli, a smaží pak na velmi nezdravém přepáleném oleji.

Při záchvatu hladu

Někteří diabetici se domnívají, že nejlepší způsob, jak eliminovat hlad, je sníst málo tučný tvaroh, protože neobsahuje mnoho kalorií. A spousta cukrovkářů si myslí, že může jíst v jakémkoliv množství bílkoviny, na které jsou bohaté mléčné výrobky a mléko, ale také maso a masné výrobky. Není to pravda. Příliš mnoho bílkovin může komplikovat funkci ledvin. Navíc tyto výrobky často obsahují rizikové živočišné tuky.

Diabetici by měli pečlivě sledovat:

- množství sacharidů i tuků, které zvyšují všechna rizika jejich choroby,

- dokud se nenaučí správnému odhadu, musí si množství potravin vážit,

- zeleninu, ovoce a jídla bohatá na vlákninu by měli jíst denně,  

- lékaři diabetikům doporučují 3-6 jídel v pravidelných intervalech, obvykle tříhodinových, hladiny krevních cukrů pak bývají vyrovnanější a člověk i méně přibývá na váze,

- velmi omezeně by měli konzumovat pivo, víno a destiláty, nejen kvůli obsahu sacharidů a vysoké kalorické hodnotě, ale zejména kvůli možnému poklesu hladiny krevních cukrů, při kterém hrozí ztráta vědomí,

- dostatek přiměřeného pohybu jim pomáhá udržovat kondici i váhu a díky tomu snáz udržují také chorobu v normě.

Proto dnes dietní sestry doporučují spíš zeleninu, nejlépe syrovou. Nemá mnoho kalorií, obsahuje vitamíny, minerály a další užitečné látky včetně vlákniny. Ta dává pocit sytosti. Rozpustná vláknina (hrách, čočka, fazole) navíc pomáhá snižovat vysoký cholesterol, nerozpustná (slupky a zrna) čistí stěny střev a je užitečnou prevencí proti rakovině tlustého střeva. Vláknina podporuje také správné zažívání a je prevencí proti zácpě i problémům s hemeroidy.

Reklama

Související témata:

Související články

Kofein omezuje cukrovku

Ten, kdo pravidelně pije černou kávu, je méně náchylný k onemocnění cukrovkou typu 2 mellitus. Tvrdí to v odborném časopisu Annals of Internal Medicine skupina...

Prevence diabetu: změna životního stylu

Prevence a léčba cukrovky je a bude velmi nákladná. Jestliže se tato péče zanedbá, náklady neporovnatelně stoupnou. Vyplývá to z projektu Oxfordská vize 2020,...

Diabetici si mají měřit krevní cukr častěji

V České republice trpí cukrovkou 670 000 diabetiků. Je to závažné onemocnění, které člověka provází po celý život, je nevyléčitelné a pro mnohé z nich...

Výběr článků

Načítám