Hlavní obsah

Jak si dopřát kvalitní spánek o horké letní noci

Novinky, das

Těžce zvládáme horké letní dny, natož tropické noci, kdy se rtuť teploměru pohybuje i v našich končinách nad dvaceti stupni Celsia. Usnout ve vyhřátém bytě je pak doslova nad lidské síly, a když už se to podaří, pak to má do kvalitního spánku hodně daleko. Ráno je tak většina z nás rozmrzelá a nevyspalá. Přinášíme vám proto několik rad, jak tyto noci lépe zvládnout.

Foto: Profimedia.cz

Horké letní noci dokážou potrápit.

Článek

Příprava ložnice

Pokud nemáte doma klimatizaci ani pořádný větrák, pak vyzkoušejte na noc pověsit před otevřená okna namočené prostěradlo, které zchladí vzduch proudící dovnitř. Přes den ovšem mají být okna zavřená a žaluzie spuštěny, a to i v době, kdy už slunce do ložnice nesvítí. Otevřou se teprve večer, kdy se nechá bytem prohnat průvan, který vzduch vymění a někdy i trochu ochladí.

V horku dobře poslouží k ochlazení i gumová zahřívací láhev - na rozdíl od zimy se naplní studenou vodou; ochladí spáče i jeho lůžko.

V pyžamu, či bez

Přestože mnozí odborníci doporučují, aby lidé spali nazí, jelikož tělo pak lépe reguluje teplotu, při tropických nocích a dusnu je lepší vsadit na lehké pyžamo z přírodních vláken. Látka z pyžama totiž mnohem lépe odvede pot a člověk se pak cítí mnohem příjemněji. Pokud spíte v pyžamu, pak už nemusíte použít vůbec žádnou pokrývku, max. ji nahraďte obyčejným prostěradlem.

Někteří odborníci doporučují dát chvíli před spánkem pyžamo do igelitového sáčku a vložit ho do chladničky. U novorozenců a batolat může pomoci vychlazená látková plena vložená do postýlky.

Studená, nebo teplá sprcha?

V horkých letních dnech zapomeňte na studenou sprchu. Vlažná voda podle odborníků přinese mnohem větší úlevu, protože otevře póry a z těla lépe odchází horkost. Po ledové sprše se totiž člověk potí během chvíle znovu a o to víc.

Pokud se člověk neutře, tělo se zchladí také osycháním.

Brzká a lehká večeře

Především za teplých večerů bychom se měli vyhýbat kalorickým a těžkým jídlům, a to především k večeři. Plný a těžký žaludek ve spojení s nepříjemnými teplotami rozhodně klidný spánek nezaručí. Vyhněte se také potravinám, které organismus zahřívají, včetně koření, jako je kari, chilli, kajenský pepř, zázvor, kurkuma apod.

Dostatek tekutin

V horku by člověk měl vypít alespoň tři litry tekutin, a to v menších dávkách po celý den, což mimo jiné omezí pocení. Pokud člověk vypije naráz větší množství tekutiny, organismus ji nedokáže zpracovat a hodně jí odejde právě potem. Lépe než ledová limonáda zchladí šálek teplého čaje.

Pomoci může i kvalitní ventilátor

Na rozdíl od klimatizace, která přímo snižuje teplotu vzduchu v místnosti, fungují ventilátory na principu vzduchového proudu. Ten způsobuje odpařování potu na pokožce, což snižuje povrchovou teplotu pokožky, tím pak přes krevní oběh klesá i teplota vnitřních orgánů.

Je dobré vybírat ventilátor, který nevytváří proud vzduchu v poryvech pouze v jednom směru, ale dokáže proudící vzduch distribuovat rovnoměrně po místnosti.

Pozor ale na prach a pyly. Značnou nevýhodou klasických ventilátorů je, že víří v místnosti prach obsahující spoustu nečistot a alergenů. V letním parnu navíc nejsou vzácné situace, kdy je městské klima extrémně zatíženo výfukovými plyny, také uvolňování škodlivin, jako například formaldehydu v místnosti, může být mnohonásobně vyšší. Proto je dobré spolu s ventilátorem používat i čističku vzduchu, případně se poohlédnout po nějakém chytrém přístroji, který zvládne obojí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám